2019. augusztus 2., péntek

Napi remény...02.

A másoknak való megbocsátás négy lépése.


„Minden keserűség, düh, harag, veszekedés és rágalmazás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Legyetek egymáshoz kedvesek, könyörületesek, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” (Efézus 4:31-32 – NIV fordítás)

Sokan közülünk még mindig nem értik, mi a megbocsátás. Mindenféle téves elképzeléssel küszködünk arról, hogy mit is jelent megbocsátani másoknak. A tegnapi áhítatban említettem néhányat ezek közül. Meg vagyok róla győződve, hogy ha több ember ismerné, milyen a valódi megbocsátás, sokkal többen akarnának élni vele ahelyett, hogy egészségkárosítóan a múlt sérelmeit hordozzák.

A Biblia egyértelműen, világosan hív, hogy bocsássunk meg egymásnak. Galata 6:1 azt mondja: „Testvéreim, ha valakit tetten érnek egy bűnben, ti, akik a Lélek által éltek, állítsátok helyre azt a személyt szelídséggel.” (NIV fordítás).

Ha tehát Isten azt várja tőlünk, hogy bocsássunk meg egymásnak, lássuk, hogy milyen is az egészséges, bibliai megbocsátás! Az alábbiakban olvasható az a négylépéses folyamat, amelyen végig kell mennünk, amikor mások által okozott fájdalmat akarunk feldolgozni:

Ismerjük fel, hogy senki sem tökéletes.
Amikor utálunk valakit, hajlamosak vagyunk, hogy helytelenül ítéljük meg az illetőt. Ha tele vagyunk nehezteléssel, keserűséggel, sérelmekkel, akkor hajlamosak vagyunk elemberteleníteni azt, aki megbántott. Úgy tekintjük azt az embert, mint egy állatot.
Pedig mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk. A Biblia azt mondja:
„Nincs egyetlen ember sem a földön, aki mindig jót tesz, és sosem vétkezik.” (Prédikátor 7:20 – NLT fordítás).

Mondj le arról a jogodról, hogy elégtételt szerezz.
Ez a lelke a megbocsátásnak. A Biblia azt mondja:
„Soha ne álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ezt Istenre, mert Ő mondta, hogy megfizet azoknak, akik megérdemlik.” (Róma 12:19 – TLB fordítás).
Kívánod a megtorlást, de el kell kötelezned magad, hogy nem teszed. Ez nem igazságos, de egészséges. Ez nem egyszeri döntés, hanem olyan, amit napról napra, sőt pillanatról pillanatra meg kell hoznod.

Válaszolj a gonoszra jóval.
Ebből tudod, hogy teljesen felmentettél valakit abból a gonoszságból, amit elkövetett ellened. Emberi mércével az szinte lehetetlen, hogy a gonoszra jóval válaszolj. Ehhez Isten segítségére van szükséged. Arra van szükséged, hogy Jézus szeretete teljesen feltöltsön. Miért? Mert Isten szeretete „nem rója fel a rosszat”. (ld. 1Kor 13).

Összpontosíts újra Isten életedre vonatkozó tervére.
Hagyd abba, hogy a sebeidre, és arra az emberre nézel, aki azokat okozta. Helyette figyelj arra, hogy mi Isten terve az életeddel. Ez hatalmasabb bármilyen problémánál vagy fájdalomnál, amellyel most szembe kell nézz.

Amíg a fókuszt azon a személyen tartod, aki megbántott, addig ő irányít téged. Valójában, a te felelősséged, hogy tovább lépj. Ha nem engeded el azt, aki megsértett, elkezdesz hasonlóvá válni hozzá.

Tehát, ne vesztegesd tovább az idődet sértettségben. Amennyiben valaki mélyen megbántott, menj végig ezen a négy lépésen, emelkedj felül az eseten, és életed hátralevő részében élj olyan életet, amelyre teremtve lettél.


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Vissza tudsz emlékezni arra, amikor a gonoszra jóval válaszoltál? Mi lett a kimenetele ennek a helyzetnek?
A fent említett, egészséges bibliai megbocsátás négy eleme közül, melyik a legnehezebb számodra a gyakorlatban?
Mit gondolsz, miért vannak olyan sokan, akik inkább hordozzák a sérelmeiket ahelyett, hogy elengednék? Hogyan hat a keserűség az emberre érzelmileg és fizikailag?

Rick Warren

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!