2020. október 16., péntek

Napi remény...16.

Bánj körültekintően az időddel!


„Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint a bolondok, hanem úgy, mint azok, akik bölcsek! Használjatok ki minden lehetőséget ezekben a gonosz napokban!” (Ef 5,15–16 NLT fordítás).

Az idő a legértékesebb dolgod. Csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésedre.

Becslések szerint az emberek átlagosan 72 évet, azaz 26 000 napot élnek. Azt gondolhatnád, hogy rengeteg időd van még hátra, de ha elmúltál 27 éves, akkor már eltelt 10 000 napod. Nem kapod vissza ezeket a napokat, és ez teszi az időt a legértékesebb erőforrásoddá.

Mindig lehet több pénzed. Mindig lehet több energiád. De nem tudsz több időre szert tenni.

Van bizonyos számú napod az életedben, és ennyi. Amikor eltöltöd azokat, akkor kész, elmúltak. Tehát az életvezetés valójában időgazdálkodás. Ha megtanulod kezelni az idődet, akkor megtanulod kezelni az életedet.

„Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint a bolondok, hanem úgy, mint azok, akik bölcsek! Használjatok ki minden lehetőséget ezekben a gonosz napokban!” (Ef 5,15–16 NLT fordítás).

A körültekintő ellentéte a gondatlan. A Biblia azt mondja neked, hogy ne legyél gondatlan az életeddel kapcsolatban. Légy körültekintő! Ez azt jelenti, hogy tudatosnak és megfontoltnak kell lenned az időddel. Szeretem ezt céltudatosnak nevezni!

Tudod, mit jelent gondatlannak lenni az időddel? Az emberek átlagosan napi több, mint három órát használják a telefonjukat. Az amerikaiak pedig napi öt óránál is többet fordítanak a telefonhasználatra, és naponta átlagosan 58-szor nézik meg! Ez heti 35 óra, amelyet egy pici képernyő bámulására fordítottunk, és ez nem tartalmazza a számítógép előtt vagy a tévézéssel töltött időt. Természetesen, ebből nem minden idő haszontalan. De körültekintőnek lenni az időddel azt jelenti, hogy tisztában vagy azzal, hogy hogyan töltöd el az idődet, és hogy valóban fontos dolgokkal foglalkozol-e eközben.

„Valaki azt mondhatja, hogy »Mindent szabad nekem«, de nem minden hasznos. Mindent megtehetek, de nem minden segít elő fejlődést" (1 Kor 10,23 GW fordítás).

Nem bűn, ha öt órán át cuki macskás videókat nézel a YouTube-on. De valószínűleg nem ez a legjobb módja az időd felhasználásának. Egyes dolgok nem feltétlenül rosszak. Csak épp nem szükségesek. Lehet, hogy nem rossz, de érdemes-e ilyenért odaadni az életedet?

Légy óvatos a napjaiddal! Végesek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Milyen célokat tudnál elérni és megvalósítani, ha a telefonodon töltött 35 órából valamennyit másra fordítanál?
Mit szeretnél, hogy a gyermekeid mire emlékezzenek jobban? Arra, hogy a Bibliát olvasod vagy hogy a telefont bámulod? Mit teszel ezért?
Milyen egyéb olyan dolgot teszel, ami nem rossz, de nem is feltétlenül hasznos?

Rick Warren 

Folytatás holnap 

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!