2019. január 23., szerda

Napi remény...23.

Négy dolog, amit nem kellene tenned pénzeddel…


„Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." ( Lukács 12:15)

„Monda azért nékik: Meglássátok, hogy eltávoztassátok a telhetetlenséget; mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az embernek az ő élete.” Lk. 12:15.

A Bibliában van egy történet a Lukács evangéliuma 16. részében, ami egy gazdag emberről szól, akinek volt egy intézője, és akire rábízta egész gazdasága irányítását. Az intézőt egyszer bevádolták a gazdánál, hogy elpazarolja a rábízott vagyont. A gazda behívatta, és felelősségre volta. Az intéző tervet készített. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását, de úgy döntött, magához hívatja a tulajdonos adósait és barátságot köt velük. Számba vet mindenkit, aki tartozott a gazdájának, és csökkentette az adósságukat. Ha valamelyikőjük 3600 liter olívaolajjal volt adós, akkor azt a felére csökkentette a számlán. Amikor a gazdája meghallotta, hogy mit tett, „dicsérte ezt a csaló intézőt, mert az okosan viselkedett. Mert akik ehhez a világhoz tartoznak, okosabban bánnak egymással, mint azok, akik a világossághoz tartoznak.” ( Lukács 16:8).

„És dícséré az úr a hamis sáfárt, hogy eszesen cselekedett, mert e világnak fiai eszesebbek a világosságnak fiainál a maguk nemében.”Lk. 16:8. Károli.

A példázatban Jézus nem az intéző becstelenségét magasztalja, hanem a ravaszságát. Mit jelent ravasznak lenni? Annyit tesz, hogy okos és leleményes vagy, illetve hogy stratégiára építesz. Látod világosan a problémát, tudod, hogy mit kell tenni és aztán ki találod, hogyan oldódjon meg. Isten azt akarja, hogy tanuld meg, hogy hogyan bánj biblikusan és okosan a pénzeddel, az életed hátralévő részében.

Ne pazarold a pénzed.

Lukács 16:1-ben ezt írja: „Jött a hír, hogy az intéző elpazarolja munkaadójának a pénzét.”(GNT fordítás).

„Monda pedig az ő tanítványainak is: Vala egy gazdag ember, kinek vala egy sáfára; és az bevádoltaték nála, hogy javait eltékozolja.” Lk. 16:1 Károli.

Mivel mindened, amid van, Istenhez tartozik, és tőle kapott ajándék az – beleértve a pénzed is –, óvatosnak kell lenned tehát, hogy ne pazarold el azt, ami a mesteredé.

Ne imádd a pénzed.

El kell döntened, hogy Isten az első az életedben, vagy az életed célja az, hogy jó sok pénzt keress. Mindkettő nem lehet fő célja az életednek. „Senki sem szolgálhat két úrnak: mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.” (Lukács 16:13).

„Egy szolga sem szolgálhat két úrnak: mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.” Lk. 16:13 Károli.

Ne bízz a pénzedben.

Nem érdekel, hogy mennyi pénzed van – akármikor elveszítheted. Az intéző meglehetősen hamar megtanulta ezt a Lukács 16:3-ban: „Mit tegyek, látom, hogy elvesztem az állásom.” ( GNT fordítás).

„Monda pedig magában a sáfár: Mit míveljek, mivelhogy az én uram elveszi tőlem a sáfárságot? Kapálni nem tudok; koldulni szégyenlek!”Lk. 16:3 Károli.

Ha biztonságban akarsz lenni, akkor az életedet valami olyasmi köré kell építened, amit soha nem vehetnek el tőled. És csupán egyetlen egy ilyen dolog van, amit nem veszíthetsz el: Isten szeretetét.

Ne várd, hogy a pénzed megelégít.

Ha azt gondolod, hogy ha több pénzed lesz, boldogabb és értékesebb leszel, és nagyobb biztonságban fogsz élni, akkor komoly tévedésben élsz, mert a pénz soha nem hoz megelégedettséget. „Aki szereti a pénzt, nem telik be pénzzel. Milyen hiábavalóság azt gondolni, hogy a vagyon boldogságot eredményez.” (Prédikátor 5:10, GNT fordítás)

„Aki szereti a pénzt, nem telik be pénzzel, és aki szereti a sokaságot nem telik be jövedelemmel. Ez is hiábavalóság.” Préd. 5:10 Károli.

Ezért mondja Jézus a Lukács 12:15-ben a következőket: „Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg.”

„Monda azért nékik: Meglássátok, hogy eltávoztassátok a telhetetlenséget; mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az embernek az ő élete.” Lk. 12:15 Károli.

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!