2020. január 2., csütörtök

Napi remény...02.

A szeretet teszi a munkát szolgálattá


„Tanulják meg a mieink is, hogy jó cselekedetekkel járjanak elöl ott, ahol sürgős segítségre van szükség, hogy ne legyenek gyümölcstelenek” Tit 3:14.

Krisztus követőjeként, a munkához való hosszállásod teljes más kell legyen, mint másoknak.

A Biblia Tituszhoz írt levél 3:4 versében azt írja Tanulják meg a mieink is, hogy jó cselekedetekkel járjanak elöl ott, ahol sürgős segítségre van szükség, hogy ne legyenek gyümölcstelenek.

A keresztény embernek két célja van a munkával:
jót tenni (ez a szolgálat) és valódi szükségleteket kielégíteni (ez a termelőképesség). Isten azt szeretné, ha termelőképes, hatékony munkás lennél, de azt is szeretné, ha a munkáddal szolgálnál is.

Néhány évvel ezelőtt keresett könyv volt Amerikában a Dilbert elv, egy üzleti könyv a Dilbert képregények alapján. Egy olyan fickóról szól, aki folyamatosan értelmetlenül dolgozik az irodában. A könyv olyan bölcs témákat tárgyal, mint, „A megalázás, mint motivációs eszköz”, “Káromkodással a siker útján”; “A színlelt színvonal”; ”Ülj a gép előtt, hogy azt lássák, dolgozol”.

A Dilbert képregények azért olyan viccesek (vagy ha jól belegondolunk nem is viccesek), mert tényleg jó tükröt tartanak elénk, hogy valójában milyenek is a munkahelyeink. Nagyon sok ember csak tetteti, hogy dolgozik. Nézik az órát mikor jár le a munkaidejük, várják hogy hazamehessenek. Nem szeretik, amit csinálnak, és valójában nem is állítanak elő semmit.

Van egy másik könyv is, a Biblia, amiben Isten azt mondja, hogy a munkában ne az időt figyeld. Ő azt szeretné, hogy életekre figyelj. Azt szeretné, hogy az életeddel hagyj nyomot magad után. Azt szeretné, hogy életünkkel másokat vezessünk arra, hogy jót tegyenek.

“Az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” Ef 2:10.

Megszabadítottak vagyunk, hogy szolgálhassunk. Dicsőítésre, szolgálatra teremtettünk! Függetlenül attól, hogy milyen munkát végzel, Isten szeretné, hogy munkáddal másokon segíts. Istent úgy szolgálhatjuk, ha másokat szolgálunk.

Hogyan lehet a munkánk szolgálat?
A Biblia azt mondja Minden dolgotok szeretetben menjen végbe” 1 Kor 16:14. Amikor arról beszélünk, hogyan lehet a munkánkat szolgálattá alakítani, akkor nem az a fontos, amit csinálunk, hanem az, hogy hogyan. Amikor a munkádat szeretettel végzed, akkor az hivatássá, természetessé válik és függetlenül attól, hogy mi az, szolgálattá lesz.


ISTEN ISMERETE SEGÍT MEGISMERNI ÖNMAGAD


„Hit által Mózes, amikor felnőtt, visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék” Zsid 11:24 NIV fordítás.

Egyszer a templomomban valaki küldött nekem egy üzenetet, amelyben ez állt: „Rick pásztor, mivel nem igazán tudom, hogy ki vagyok, vagy kinek kellene lennem, ezért végül mások elvárásainak megfelelően formálom magam. [...] Meg tudod tanítani nekünk, hogyan fedezzük fel identitásunkat?”

Az igaz, hogy ha nem tudod, ki vagy, mások elvárásai szerint élsz. Isten azonban ennél sokkal többet kínál neked. Azt akarja, hogy abban a valódi identitásban élj, amelyet ő adott neked.

A Biblia egy híres történetet mesél el valakiről, aki úgy döntött, hogy az Istentől kapott identitásának megfelelően él: ez Mózes története.

Mózes volt a legnagyobb vezető az egész Ószövetségben. Ő vezette szabadságra a zsidókat 400 évi egyiptomi rabszolgaság után. Ő kapta meg Istentől a tízparancsolatot. Őt bízták meg a Biblia első öt könyvének megírásával.

Mózes rabszolgaként kezdte életét. Az édesanyja csecsemőként a folyóba egy kosárba helyezte, ezzel próbálta megmenteni őt a népirtástól. A fáraó lánya talált rá, és hercegként nevelkedett.

A zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 24–27. versei foglalják össze a történet többi részét: „Hit által Mózes, amikor felnőtt, visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék. Úgy döntött, hogy inkább bánjanak vele rosszul Isten népével együtt, minthogy élvezze a bűn röpke örömeit. Krisztus kedvéért a szégyent nagyobb értéknek tartotta az egyiptomiak kincseinél, mivel előre látta jutalmát. Hit által elhagyta Egyiptomot, nem félt a király haragjától, kitartott, mert látta azt, aki láthatatlan” NIV fordítás.

Tehát mi történt Mózessel azokban a köztes években? Hogyan változott át rabszolgából herceggé? Hogyan lett hajlandó mindent elhagyni, hogy Isten népét vezesse? Nos, röviden: felnőtt. Nem csak fizikailag, hanem szellemileg is.

Amint Mózes felnőtt, feltette mindazokat a kérdéseket, amelyeket mindenki feltesz: Ki vagyok én? Honnan jöttem? Miről szól az egész életem?

Végül letisztult a válasza. „...visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék.” Felnőtt, és nem volt hajlandó tovább hazugságban élni. Ismerte identitását, és úgy döntött, hogy úgy él, ahogy Isten megteremtette őt. Ez megmutatta a szellemi érettséget.

Szóval hogyan ismerheted meg az Istentől kapott identitásodat? Azáltal, hogy jobban megismered Istent.

Minél közelebb kerülsz Istenhez, annál jobban meg fogod érteni önmagad. Ennek az, az oka, hogy Isten a te Alkotód. Minél jobban megérted Alkotódat, annál jobban megérted önmagad, mert te az ő alkotása vagy.

Mózeshez hasonlóan egy választással nézel szembe: Színlelni fogod egész hátralévő életedben, hogy olyan valaki vagy, aki nem? Vagy úgy döntesz, hogy úgy élsz, mint az, az egyén, akinek Isten teremtett téged?

Amennyiben úgy döntesz, hogy úgy élsz, mint amilyennek Isten teremtett téged, lehet, hogy egyesek nem fogják helyeselni. Ez azonban nem igazán fog számítani. Tudni fogod, hogy ki vagy, és hova tartasz. És megkapod Isten jóváhagyását.

Rick Warren

Folytatás holnap


ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!