2020. január 12., vasárnap

Napi remény...12.

Isten nem kényszerít minket, választási lehetőséget ad nekünk


„Ma választás elé állítalak. Választhatod az életet és a sikert, vagy a halált és a kárhozatot. Megparancsolom, hogy legyetek hűek az Úrhoz, azon az úton járj, amit mondott neked megtartva törvényeit és tanításait. Arra készülsz, hogy átkelj a Jordán-folyón, és birtokba vedd a földet, amit ő ad neked. Ha engedelmeskedsz neki, élni fogsz, sikeressé és hatalmassá válsz” 5Móz 30:15–16 CEV fordítás.

Sok ember hatalmas tévedésben van Istent illetően. Tudják, hogy Isten megtervezte a létezésüket, és hogy célja van az életüknek. Azonban tévednek azzal kapcsolatban, hogy Isten az életük minden részletét előre megtervezte. Azt hiszik, nincs választásuk.

Valójában a Biblia pont az ellenkezőjét tanítja. Igen, Istennek van terve és célja az életedre nézve, de nem automatikus. Elmulaszthatod.

Azért, mert Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy élvezd azt a tervet, amelyet számodra készített. Megadja neked a választás lehetőségét, hogy elfogadd, vagy visszautasítsd a megváltását. Választhatsz, hogy engedelmeskedsz parancsainak, vagy megszeged azokat. Dönthetsz arról, hogy követed vagy elutasítod azt a célt, amelyre teremtett. Túl sok ember téveszti el az életcélját, mivel rossz döntéseket hoznak.

A Biblia újra meg újra mondja, hogy Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy tedd az akaratát.

Amikor Mózes a 400 éves rabszolgaságot követően kivezette a zsidó népet Egyiptomból a sivatagba, mesélt nekik a tejjel-mézzel folyó földről – a nagy, bőséges áldás földjéről -, amelyet Isten ígért nekik. Ez annyira különbözött volna a rabszolgaság éveitől.

De mielőtt bementek az Ígéret Földjére, Isten Mózesen keresztül elmondta az embereknek ugyanazt, amit neked is: „Ma választás elé állítalak. Választhatod az életet és a sikert, vagy a halált és a kárhozatot. Megparancsolom, hogy legyetek hűek az ÚRhoz, azon az úton járj, amit mondott neked megtartva törvényeit és tanításait. Arra készülsz, hogy átkelj a Jordán-folyón, és birtokba vedd a földet, amit ő ad neked. Ha engedelmeskedsz neki, élni fogsz, sikeressé és hatalmassá válsz 5Móz 30:15–16 CEV fordítás.

Isten választást adott nekik. Azt akarta, hogy népe élvezze az Ígéret Földjének javait. Azonban nem akarta arra kényszeríteni őket, hogy fogadják el. A választás az övék volt.

Ez az üdvösség jelképe: kikerülni a bűn rabszolgaságából a Krisztusban lévő szabadságba. Annak érdekében, hogy élvezhessék az Ígéret Földjén az életet, az izraelitáknak azt kellett választaniuk, hogy engedelmeskednek Istennek. Neked is választanod kell, hogy elfogadod-e Isten üdvösségét, és a jó dolgokat, amit a számodra tervezett.

Isten egy bábbá tehetett volna téged, de nem tette. Megadta neked a választás képességét. Ha rosszul választasz, az a legnagyobb átok. Ha bölcsen döntesz, ez a legnagyobb áldás. Isten ma választási lehetőséged ad neked az élet – választva az üdvösséget és az ő útját – vagy a halál között. Melyik utat fogod választani?

Rick Warren

Folytatás holnap


ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!