2018. szeptember 25., kedd

Napi remény...266.


Az irigység négyféle módon teszi tönkre az életed…


“Ahol féltékenység és önző törekvések vannak, ott összevisszaság (nyugtalanság, lázadás) és mindenféle gonosz dolog van.” (Jakab 3:16, AMP fordítás).

„Mert ahol irígység és civakodás van, ott háborúság és minden gonosz cselekedet is van.” Jak. 3:16 Károli.

Ami leginkább megakadályozhat abban, hogy Isten célja és küldetése megvalósuljon az életedben, az egy nagyon alattomos bűn. Nem a testi vágy, a büszkeség vagy a harag, és nem is az aggódás, a félelem vagy az elbátortalanodás. Talán soha nem is gondolnál erre, hiszen annyira alattomos, hogy észre sem vesszük a romboló hatását az életünkben.

Ez nem más, mint az irigység.

Amikor más emberekre irigykedsz, akkor annyira koncentrálsz arra, hogy mi az, amid nincs, és hogy ki nem vagy, hogy nem látod Isten neked szánt tervét.

Ahhoz, hogy az irigységgel leszámolhass, először meg kell értened, hogy az hogyan teheti tönkre az életed. Négyféle módon:

Az irigység tagadja az egyediséged.
A 139. Zsoltár 13-16. ezt mondja: “Te alkottad testem minden egyes kifinomult, belső részét és te fűztél egybe anyám méhében... Csodálatos a kezed munkája.... Figyelted, ahogy formálódtam az anyaméh sötétjében.... Te már láttál engem azelőtt, hogy megszülettem. Életem minden egyes napja már fel volt jegyezve könyvedben. Minden pillanat el volt tervezve, mielőtt akár egy nap is eltelt volna” (NLT fordítás).

„Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében. Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem. Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, mintegy a föld mélyében. Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, amelyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülök.” Zsolt. 139:13-16 Károli.

Az irigység megvakít, és így nem látod meg saját ajándékaidat és egyediségedet. Isten azonban nem úgy teremtett, hogy valaki máshoz hasonlíts. Isten téged azért teremtett, hogy te, te legyél.

Az irigység megosztja a figyelmed.
Nem tudod egyszerre Isten célját is követni és közben más emberekre is koncentrálni. Két irányban leszel elkötelezett, kétfelé irányul a figyelmed, és így nehezen tudsz eredményeket felmutatni az életedben. Jézus azt mondja a Máté 6:24-ben: “Senki nem szolgálhat két urat. Mert az egyiket gyűlölni fogod, a másikat szeretni; az egyiknek elkötelezed magad, a másikat pedig megveted. Nem tudod Istent szolgálni miközben a pénz rabszolgája vagy.“

„Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.” Mt. 6:24 Károli.

Az irigység elvesztegeti az idődet és az energiádat.
A Prédikátor 4:4-8 ezt mondja: “Azt is megértettem, hogy miért dolgoznak olyan sokat az emberek, hogy elérjenek dolgokat: azért, mert irigykednek arra, ami másoknak van. De ez haszontalan. Olyan, mint a szelet kergetni… Valaki például egyedül él. Se fia, se testvére nincsen, mégis örökké dolgozik, soha nem elégszik meg azzal a vagyonnal, ami van neki. De kiért dolgozik ilyen sokat ..? Ez is ugyanúgy haszontalan, és nyomorúságos dolog így élni.” (GNT fordítás).

„És látám én, hogy minden dolgát és minden ügyes cselekedetét az ember az ő felebarátja iránt való irígységből rendeli; annakokáért ez is hiábavalóság és lélek-fájdalom! A bolond egybekapcsolja a kezeit, és megemészti a maga testét. Jobb egy teljes marok nyugalommal, mint mind a két maroknak teljessége nagy munkával és lelki gyötrelemmel. Viszont láték a nap alatt más hiábavalóságot. Van oly ember, aki egymaga van és nincs vele másik, sem fia, sem atyjafia nincs; mindazáltal nincs vége minden ő fáradságának, és az ő szeme is meg nem elégszik gazdagsággal, hogy azt mondaná: vajjon kinek munkálkodom, hogy az én lelkemet minden jótól megfosztom? Ez is hiábavalóság és gonosz foglalatosság!” Préd. 4:4-8 Károli.

Az irigység más bűnhöz is vezet.
Az irigység mindent és mindenkit elpusztíthat körülötted. A Biblia azt mondja, “Ahol féltékenység és önző törekvések vannak, ott összevisszaság (nyugtalanság, lázadás) és mindenféle gonosz dolog van” (Jakab 3:16, AMP fordítás).

„Mert ahol irígység és civakodás van, ott háborúság és minden gonosz cselekedet is van.” Jak. 3:16 Károli.

A probléma gyökere tehát a szívünk állapota. Az irigység azt mutatja, ami a szívünkben van. Amikor irigykedsz, akkor helytelen irányt vett az imádatod, ugyanis az irigység az imádat egyik formája. Amikor irigy vagy, ez van a szívedben: "arra vágyom, azt akarom, az tetszik, azért akarok élni." Ez nem más, mint valakinek vagy valaminek az imádása. És ha ez nem Isten maga, akkor bálvánnyá válik. Ha le akarsz számolni az irigységgel, fel kell tenned magadnak a kérdést: “Mi az, amit imádok? Vajon Istent és az Ő kegyelmét az életemben? Vagy valami mást?

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!