2019. április 9., kedd

Napi remény...09.

Hogyan bocsátasz meg?


„Isten mindent elvégzett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és közöttünk, azt a feladatot bízta ránk, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Mivel Isten Krisztusban békét ajánlott és megbocsátást a világ népének. Azért küldettünk, hogy Krisztusért szóljunk, és Isten könyörög, hogy hallgassatok az üzenetünkre. Krisztusért szólunk és őszintén kérünk titeket, hogy béküljetek meg Istennel.” (2 Korinthus 5:18-20 CEV fordítás).

„Mindez pedig Istentől van, aki minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által, és aki nékünk adta a békéltetés szolgálatát; Minthogy az Isten volt az, aki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket, és reánk bízta a békéltetésnek ígéjét. Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel.” 2Kor. 5:18-20 Károli.


1956-ban öt amerikai misszionárius kelt útra, hogy Ecuadorba menjen, az Amazonas keleti részén található esőerdőbe másodszor meglátogatni a Huaorani törzset, amely az antropológusok szerint a leggonoszabb, legerőszakosabb törzs volt a Földön. Gyilkos kultúrájuk volt – a tanulmányok azt mutatták, hogy a törzs hatvan százaléka emberölés áldozataként halt meg.

Amint a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai halálra döfték őket dárdáikkal. A brutális gyilkosságnak híre ment az egész világon – a Life, a Time és a Newsweek magazin címlapon számolt be róla, és több más újság is írt a misszionáriusok – köztük Nate Saint és Jim Elliot haláláról.

Néhány évvel később, Jim felesége, Elisabeth, és lánya, Valerie Elliot és Nate húga, Rachel Saint a Huaorani faluba költöztek, hogy szeretetet és megbocsátást mutassanak azok az emberek felé szolgálva, akik megölték a családjukat. Végül is Mincaye, a törzs vezetője, és azok, akik részt vettek a misszionáriusok megölésében, mindannyian keresztényekké lettek.

Az a megbocsátás, amit Elizabeth Elliot és Rachel Saint bemutatott értelmetlennek tűnhet, amíg nem tapasztaltad meg Isten megbocsátását. Ha már ezt átélted, hogyan bocsátasz meg? Négy dolgot tehetsz, ahogyan ezek a nők is tették:

Mondj le arról a jogodról, hogy elégtételt vegyél! A Róma 12:19 azt mondja: „Ne próbálj elégtételt venni. Hagyd, hogy Isten álljon bosszút.” (CEV fordítás).

„Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr.” Róma. 12:19 Károli.

Hagyd Istenre! Ő gondoskodni fog róla, és sokkal jobban fogja kezelni a dolgokat, mint te tudnád.

Válaszolj a gonoszra jóval! Hogyan mondhatod, hogy valakinek teljesen megbocsátottál? Imádkozhatsz, kérve Isten áldását arra az emberre, aki fájdalmat okozott neked. A Biblia ezt mondja: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik rosszul bánnak veletek” (Lukács 6:27-28 NIV fordítás).

„De néktek mondom, kik engem hallgattok: Szeressétek ellenségeiteket, jól tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, Áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik titeket háborgatnak.” Lk. 6:27-28 Károli.

Ismételd ezeket a lépéseket addig, ameddig szükséges! Péter megkérdezte Jézust a Máté 18:21-22-ben: „Hányszor kéne megbocsátanom valakinek, aki rossz volt hozzám? Hétszer elég?’ Jézus így válaszolt: ’Nem csak hétszer, hanem hetvenhétszer!” (CEV fordítás).

„Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is? Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is.”Mt. 18:21-22-Károli.

Valamikor a megbocsátásnak folyamatosnak kell lennie!

Ments meg másokat Isten megbocsátásának jó hírével! A Biblia a 2Korinthus 5:18-20-ban azt mondja: „Isten mindent elvégzett!

„Mindez pedig Istentől van, aki minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által, és aki nékünk adta a békéltetés szolgálatát; Minthogy az Isten volt az, aki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket, és reánk bízta a békéltetésnek ígéjét. Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel.” 2Kor. 5:18-20 Károli.

Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és közöttünk, azt a feladatot bízta ránk, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Mivel Isten Krisztusban békét ajánlott és megbocsátást a világ népének. Azért küldettünk, hogy Krisztusért szóljunk, és Isten könyörög, hogy hallgassatok az üzenetünkre. Krisztusért szólunk és őszintén kérünk titeket, hogy béküljetek meg Istennel.” (CEV fordítás).

Rick Warren

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!