2020. március 11., szerda

Napi remény...11.

SZEMBESÍTSD AZ IGAZSÁGGAL, ERŐSÍTSD MEG SZERETETTEL!


„Egy bátorító szó csodákat tesz” Péld 12:25 TLB fordítás.

Egy egészséges, erős kapcsolat mindig két lábon áll: szembesít az igazsággal, és szeretettel erősít meg. Ha csak az egyik láb van meg a kapcsolatodban, az nem fog megállni. Szinte bármitől felborul!

Az igazság szabaddá tesz, de előtte megnyomorít. Nem köszönnéd meg, ha azzal jönnék ma hozzád, hogy „Igyunk meg egy kávét! Szeretnék rámutatni az életed azon területeire, amelyeken változtatnod kellene.” Azt felelnéd: „Mit gondolsz, ki vagy te?” Megsértődnél, lázadnál, ellenállnál és megmakacsolnád magad. Nyomorultul éreznéd magad, mert amikor az igazságot meghallod, az először fáj. A sebésznek néha ki kell vágnia a rákos daganatot a test gyógyulása érdekében.

Amikor „szeretetteljesen beszélsz az igazságról” valakivel, akkor méltatással kezdd és fejezd be, és a következő három dologban erősítsd meg:

1. szereted és törődsz vele,
2. imádkozol érte és segíted,
3. hiszel abban, hogy meg tud változni.

Pál ezt tette a korinthusiakhoz írt első és második levelében. Mindkét levelét méltatással kezdi és fejezi be. Például Pál az első levelét ezzel kezdi: Hálát adok értetek az én Istenemnek mindenkor, a levél végén pedig azt írja:„Az én szeretetem legyen mindnyájatokkal a Krisztus Jézusban!” A kettő között nagyon kemény igazságokat mond. Méltatással kezdi és fejezi meg, de közben olyan megerősítéseket is ír a második levelében, mint „Nagy a bizalmam irántatok, és sok okom van arra, hogy büszke lehessek rátok” 2 Kor 7:4 GW fordítás.

Vedd észre, hogy Pál az „és” szót használja. Soha ne használd a „de” szót szembesítéskor. Abban a pillanatban, hogy használod, bármit is mondasz előtte vagy utána, érvényét veszti és nem fogja a másik tudomásul venni: „Azt gondolom, hogy egy remek ember vagy, de...”, „Régóta barátok vagyunk, de...”. Ehelyett használd az „és” szót: „Egy remek ember vagy, és hiszem, hogy még ennél is jobb lehetsz”, „Nagyon jó a kapcsolatunk, és azt hiszem, egy-két dolgon még dolgoznunk kell” Ezt jelenti megerősíteni valakit.


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Melyek azok a gyakorlati módszerek, amelyeket előre eltervezhetsz, hogy segítségül legyenek akkor, amikor szembesítesz valakit?
Hogyan használta más a megerősítést, amikor téged javított ki a múltban? Hogy éreztél?
Miért fáj néha az igazság?




Napi remény 10.

NEM KELL TÖBBÉ BŰNTUDATTAL ÉLNED


„Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” Jn 8:32 RÚF.

János evangéliuma 14. fejezetének 6. versében Jézus azt mondja, hogy ő az út, az igazság és az élet. Pár fejezettel korábban, a 8. rész 32. versében pedig azt mondja: Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket”. A következő napok során megvizsgáljuk azokat a dolgokat, amelyekről Jézus megígérte, hogy megszabadít minket – kezdve a bűntudat terhével.

Te is tudod, milyen érzés a bűntudat. A bűntudat megfoszt a boldogságtól. Depressziót okoz. Fizikailag beteggé is tehet. Amikor Dávid, Izrael nagy királya vétkezett, érezte a bűntudat súlyát. Azt mondta Istennek:„Állítsd vissza megváltásod örömét!” Zsolt 51:12 KJV fordítás – a magyar fordításban a 14. vers.

Istennek van válasza a bűntudatra: a bűnbánat. A Biblia János első levele 1. fejezetének 9. versében azt mondja:„Ha megvalljuk neki bűneinket, ő hűséges, és számíthatunk rá, hogy megbocsátja nekünk azokat. Minden bűntől megtisztítja életünket” NLV fordítás.

Lehet, hogy éveket töltöttél egy olyan probléma kibogozásán, amelynek valójában nagyon egyszerű megoldása van: csak tiszta lelkiismeretre van szükséged. Jézus ezt nyújtja számodra. Azonnali megbocsátást kínál.

Isten azt mondja nekünk:„Meg fogom bocsátani bűneiket, és nem fogok többé a hibáikra emlékezni” Jer 31:34 GNT fordítás.

A Sátán a bűntudat terhe alatt akar tartani téged. Megkötözve akar tartani, hogy ne élhess Isten szabadságában. De Isten nem így működik.

Ez az, ahogy Isten működik: te bocsánatot kérsz, ezután Isten megbocsát. De azután még továbbmegy egy lépéssel, és igazából el is felejti, amit rosszul tettél.

Olyan, mintha Isten fogná a bűneidet, és beeresztené az óceán legmélyebb árkába, majd kitenne egy „Horgászni tilos!” táblát. Isten nem fogja újra kiemelni a bűneidet, és azt sem akarja, hogy te se tedd meg. Ő azt akarja, hogy szabad legyél.

Érzed ma a bűntudat terhét? Emlékezz, hogy Jézus azért jött, hogy szabaddá tegyen téged. Amikor megvallod a bűneid, meg fog bocsátani neked, és meg fog szabadítani téged a bűnösségtől.
Ezután élhetsz annak a tudatnak az igazi szabadságában, hogy bűnbocsánatot kaptál, és már nem vagy megkötözve bűneid által!


Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:
Hogyan befolyásolja a bűntudat az életünket – fizikailag, lelkileg és a kapcsolatainkban?
Milyen bűn tudatának a terhét érzed ma? Most szánj rá időt, hogy megvalld ezt a bűnt Istennek, majd hidd, hogy megbocsátott neked!
Mi az, amit nem hiszünk el Istenről, amikor felszínre hozzuk a már megbocsátott bűnt?

Rick Warren

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!