2020. szeptember 26., szombat

Napi remény...26.

Hogyan bánsz a neked szolgáló emberekkel?


„Amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!” (Lk 6,31).

A jellemed egyik legnagyobb próbája az, ahogy a téged szolgálni igyekező emberekkel bánsz. Legyen az egy pincérnő, egy pincér, egy hivatalnok, egy alkalmazott, egy titkárnő, a gyermeked vagy a feleséged, ahogyan bánsz azokkal, akik téged szolgálnak, sok mindent elárul rólad.

Valójában mióta részt veszek a Saddleback gyülekezet személyzetének felvételi döntéseiben, gyakran étterembe viszem az embereket, hogy lássam, hogyan viszonyulnak a pincérekhez. Aki durva és követelőző ezekben a helyzetekben, annak olyan jellemhibája van, amit nem akarok a csapatunk részeként.

Jézus azt mondja nekünk: „amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük” (Lk 6,31). Ez lehet a Bibliában a legegyszerűbb, ám legfontosabb próbája a jellemünknek.

A szociálpszichológus Eric Hoffer azt mondta egyszer, hogy ”a durvaság a gyenge ember erőfitogtatása”. Egyáltalán nem kell intelligencia ahhoz, hogy durvák legyünk.

A tisztelet e fontos jellemvonásának gyakorlására a legjobb hely az otthonunk. Több házasságot tönkretesz a durvaság, mint bármi más. Amikor házassági tanácsadó voltam, megdöbbentett, hogy hány házasságot temetnek maguk alá az egymást követő csípős megjegyzések.

Gyakran mi vagyunk a legtiszteletlenebbek azokkal az emberekkel szemben, akik a legfontosabbak a számunkra. Ismerek olyan embereket, akik úgy bánnak a családjukkal, ahogy soha nem bánnának idegennel.

Az előzékenység a kis dolgokban csupán a szeretet megnyilvánulása. Az emberek iránti tiszteletet mutatja az, ha az életünknek még a legkisebb területein is kedvesek vagyunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Miért vagyunk sokszor azokkal az emberekkel szemben a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak számunkra?
Mely helyzetekben a legnehezebb előzékenynek lenned?
Ha jellemedet az alapján ítélnék meg, ahogyan azokkal az emberekkel bánsz, akik szolgálnak neked, mit gondolsz, hogyan értékelnék?

Rick Warren 

Folytatás holnap 

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!