2021. február 17., szerda

Napi remény...17.

Valóban szeretettel beszélsz az igazságról?


„Ehelyett, szeretettel fogunk az igazságról beszélni, minden módon egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá válva, aki a test, vagyis az egyház feje” Ef 4:15 NLT.

A keresztények gyakran fegyverként használják az igazságot. De a Biblia sehol sem mondja, hogy Isten azt akarná, hogy bunkósbotként használjuk az igazságot. Nem akarja, hogy az embereket teológiailag, politikailag vagy személyesen „elverjünk”. Az igazságot tapintatosan – vagy más szóval, szeretettel – használd!

„Ehelyett, szeretettel fogunk az igazságról beszélni, minden módon egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá válva, aki a test, vagyis az egyház feje” Ef 4:15 NLT.

Gondolj valakire, akit segíteni szeretnél abban, hogy megváltozzon. Rá kell, hogy jöjj, hogy az emberek gyorsabban és könnyebben változnak, ha az igazságot szeretetbe csomagoljuk. Szeretet nélkül az igazságot mindig támadásnak veszik. Ha valamit támadólag mondasz, mit gondolsz, mi lesz? Azt védekezéssel fogják fogadni. Nem jutsz vele sehova.

Az efezusiakhoz írt levélben ezt olvassuk: „Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak olyat szóljatok, amely hasznos ahhoz, hogy másokat, a szükségeik szerint építsen, hogy hasznára váljon azoknak, akik hallgatják” Ef 4:29 NLT.

Ha nem hasznos, ne mondd! Ha csak a te javadat szolgálja, ne mondd! Ha csak el akarsz panaszolni valamit, ne mondd azt, hogy szeretettel beszélsz az igazságról. Ha valakit az igazság nevében földbe akarsz döngölni, ne mondd azt, hogy szeretettel beszélsz az igazságról.

Csak azt mondd, ami a másik épüléséhez a szükségleteihez mérten hasznos, hogy az ő javát szolgáld. Ezek a minőségi feltételei annak, hogy szeretettel szólj az igazságról.

Na most, attól, hogy kész vagy a másikkal megosztani az igazságot, még nem jelenti azt, hogy ő készen áll meghallani azt. Kérdezd meg magadtól, kész-e a másik arra, hogy befogadja az igazságot; ez része a feléje irányuló szeretetünknek. A Biblia azt mondja: „A meggondolatlan szavak éppoly mély sebesülést okozhatnak, mint bármely kard, de a bölcs szavak gyógyulást hozhatnak” Péld 12:18 GNT.

Gyógyítani akarsz vagy megsebezni? Segíteni akarsz vagy bántani? Amikor konfliktusba kerülsz, nem a megtévesztés a megoldás, hanem a tapintat. Van választásod bántani vagy gyógyítani, meggyőzni valakit vagy ellenségeddé tenni.

Honnan tudod, hogy szeretettel beszélsz az igazságról? Nagyon egyszerű: kérdezd meg magadat, hogy kinek a javát szolgálja az, amit mondani akarsz. Kérdezd meg Istent, és Ő válaszolni fog a Szent Szellem által. Ha úgy beszélsz az igazságról, hogy az a másik javát szolgálja, akkor Isten megbecsüli a szavaidat és jóra fogja használni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Mikor van a legjobb ideje annak, hogy szeretettel az igazságról beszélj másoknak? Miért számítanak a hol, mikor és hogyan körülményei?
Milyen igazságot akartál valakivel megosztani azért, hogy megváltozhasson? A te javadat vagy az ő javát szolgálja?
Honnan tudhatod mások szükségleteit, hogy az igazságról beszélhess velük szeretetben?

Rick Warren 

Folytatás holnap 

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!