2018. július 10., kedd

Napi remény...189.

Óvakodj a farizeusok kovászától!


 „Ezután otthagyta a farizeusokat, beült a csónakba, és elindult a tó túlsó partjára. A követői eközben elfelejtettek kenyeret vinni magukkal; csupán egyetlen kenyér volt velük a csónakban. Jézus figyelmeztette őket, ’Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától!’ ’Biztosan azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk!’ – tanakodtak egymás között a követői.” (Márk 8:13-16, NCV fordítás)

„És ott hagyván őket, ismét hajóba szálla, és a túlsó partra méne. De elfelejtének kenyeret vinni, és egy kenyérnél nem vala velök több a hajóban. És ő inti vala őket, mondván: Vigyázzatok, őrizkedjetek a farizeusok kovászától és a Heródes kovászától! Ekkor egymás között tanakodván, mondának: Nincs kenyerünk.”Mk. 8:13-16 Károli.

A kovász a Bibliában gyakori hasonlat a büszkeségre és arroganciára. Miért? Amikor élesztőt teszel a tésztába, mit tesz vele? Megkeleszti, és ha túl sokat teszel bele, felfújódik tőle.

A sütéshez nincs szükséged túl sok élesztőre. Ha kenyeret sütsz, nem öntesz bele egy csészényit, csak egy csipetnyit. Ugyanígy van a büszkeséggel is. Nem kell túl sok belőle ahhoz, hogy elhatalmasodjon és átvegye az irányítást, és mindenféle bajba sodorjon.

Nemrégiben Kayjel, a feleségemmel volt egy kis vitánk, amit mi csak „szeretet meccs”-nek hívunk. A vita után ezt írtam a naplómba: „Amikor elönt a büszkeség, aránytalanul felfújom a dolgokat.”

Mindannyian ezt tesszük. Amikor büszkeség van benned, túlságosan felfújod a dolgokat. A kicsi dolgok hirtelen nagyon felidegesítenek. Ha bármikor ez történik, akkor tudd, hogy a büszkeség az oka. Bárhol is látsz konfliktust a világban, ott mindig a büszkeség van a háttérben.

Mit gondolsz, mi történik, amikor tele vagy büszkeséggel, amikor benned is van a farizeusok kovászából? Olyankor az élet dolgait nem tudod tisztán látni. Amikor büszke vagy, nem látod meg, hogy Isten éppen mit cselekszik az életedben.

Isten azt akarja, hogy óvakodj a „farizeusok kovászától” azért, hogy még közelebbről követhesd őt és megértsd, hogyan tesz csodákat az életedben. Ő ebben a pillanatban is munkálkodik, akkor is, ha ezt most még nem látod.

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!