2019. március 30., szombat

Napi remény...30.

Kapcsolatok helyreállítása: Használd többet a füled, mint a szád…


Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. (Példabeszédek 19:11, NIV fordítás)

„Az embernek értelme hosszútűrővé teszi őt; és ékességére van néki elhallgatni a vétket.” Péld. 19:11 Károli.

A harmadik bibliai lépés egy kapcsolat helyreállításához az, hogy együtt érzel a másikkal és megérted az érzéseit.

Használd többet a füled, mint a szád. Mielőtt megpróbálnál megoldani bármilyen nézeteltérést, először is próbáld meg megérteni a másik ember érzéseit. Pál apostol ezt tanácsolja: „a másik érdekeire is figyeljetek, ne csak a magatokéra.” (GNT ford.)

A ’figyeljetek’ kifejezés görög megfelelője a skopos szó, ami egyaránt megtalálható a mikroszkóp és a teleszkóp szavakban is, és a jelentése 'nagyon odafigyelni valamire'. Fókuszálj tehát mások érzéseire is, ne csak a puszta tényekre. Kezdj az érzésekre való odafigyeléssel és az együttérzéssel, ne egyből a megoldást próbáld meg kitalálni.

Először hagyd, hogy a másik elmondja, mit érez. Csak hallgasd meg, és hagyd, hogy kiöntse a szívét, ne próbálj meg védekezni. Mutasd ki felé, hogy megérted, még akkor is, ha nem értesz egyet vele. Az érzések néha távol állnak a valóságtól és nem logikusak. Dávid is beismeri ezt: „Amikor a gondolataim keserűk voltak és megbántottságot éreztem, akkor olyan ostoba voltam, mint egy állat.” (Zsolt 73, 21-22, GNT ford.).

„Hogyha keseregne szívem, és háborognának veséim:Akkor balgatag és tudatlan volnék én, oktalan állat volnék te irántad. Zsolt. 73:21-22-Károli.

Mindannyian ilyenek vagyunk, amikor fájdalmat érzünk a szívünkben.

A Biblia azonban ezt írja: „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Példabeszédek 19:11).

„Az embernek értelme hosszútűrővé teszi őt; és ékességére van néki elhallgatni a vétket.” Péld. 19:11 Károli.

A türelem a bölcsességből fakad, a bölcsesség pedig abból, ha meghallgatunk másokat is, és nem csak a saját fejünk után megyünk.

Ha megtanulunk meghallgatni másokat, azzal ezt fejezzük ki: ’Értékelem a véleményed, számít a kapcsolatunk, és te is számítasz nekem.’ Igaz a mondás, hogy az emberek nem törődnek azzal, amit mondunk addig, amíg nem tudják, hogy fontosak vagyunk nekik.

Egy kapcsolat helyreállításának érdekében „hordozzuk azt a 'terhet', hogy megértőek vagyunk mások kételyeivel és félelmeivel szemben... tegyünk a másik ember kedvére, ne a magunkéra, és tegyük azt, ami az ő javára van.” (Róm 15:2, TLB ford.).

„Tartozunk pedig mi az erősek, hogy az erőtelenek erőtlenségeit hordozzuk, és ne magunknak kedveskedjünk.” Róma. 15:2 Károli.

Ez néha áldozathozatalt is kíván, például amikor türelmesen el kell viselnünk mások - néha megalapozatlan - haragját.

Azonban ne feledjük, mit tett értünk Jézus: Ő is rosszindulatú és megalapozatlan haragot tűrt el azért, hogy megmentsen. „Hiszen Krisztus sem azért élt, hogy önmagának kedvezzen. Ahogyan az Írások mondják, ’A Téged gyalázók gyalázkodásai, ó Isten, énrám hullottak." (Róm 15:3, NLT ford.)

„Mert Krisztus sem önmagának kedveskedett, hanem amint meg van írva: A te gyalázóidnak gyalázásai hullottak reám.” Róma. 15:3 Károli.

Rick Warren,

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!