2019. december 27., péntek

Napi remény...27.

Hogyan oszthatjuk be legjobban az időnket?


„Mindenki a maga terhét hordozza.” Gal 6:5.

Egy héten mindenki számára ugyanannyi idő áll rendelkezésre: 168 óra. A különbség azok között, akik az életben nyomot hagynak, és azok között akik nem, hogy hogyan kezelik a rendelkezésre álló időt.

Isten életünket különleges, bámulatos utakon szeretné látni. Ő azért teremtett erre a bolygóra, hogy az ő célja szerint élj. Sokan ezt nem tapasztalhatják meg, mert nem szánnak időt Istenre. Annyira el vannak a mindennapi feladatokkal foglalva, hogy sohasem tanulták meg és nem tudják, hogyan kezeljék a rendelkezésükre álló időt. Amennyiben szeretnél Istennek dolgozni, idődet jól kell beosztanod.

A Biblia azt írja a Zsoltárok 90:12-ben: Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”. Szeretném megjegyezni, hogy az időgazdálkodást tanulni kell. Legtöbben magunktól nem jól végezzük. Alaphelyzetben mi pazaroljuk az időt. Olyanokra aprózzuk el, ami egyáltalán nem szükséges, nem válik hasznunkra.

Tanulnunk kell értelmesen használni időnket!

Az elkövetkező pár napban megnézünk néhány alapelvet, ami abban segít, hogy megértsük, mit miért teszünk, és jobban kezeljük a rendelkezésre álló időnket.

Ahhoz, hogy értelmesen használd az idődet, felelősséggel kell lenned iránta.

Ez az első lépés. Ez azt jelenti, hogy nem panaszkodsz, mennyi feladatod van, mennyire túlterhelt és agyondolgozott vagy, hanem elkezdesz értelmes döntéseket hozni. Hagyj fel a panaszkodással és inkább válassz.

A te választásaid döntik el, hogy mit csinálsz a mindennapokban, és nem a körülményeid, környezeted. Lehet, hogy nem szereted, amit csinálsz, de te választod, hogy elfoglalt legyél. A körülményeidet nem fogod tudni megváltoztatni, ameddig nem változtatsz a vállalásaidban. A Biblia a Galatákhoz írott levél 6:5 versében azt mondja: „Mindenki a maga terhét hordozza”

Háromféle ember van a világon: a vádaskodó, a mentegetőző és a választó.
A vádaskodók mindig mást hibáztatnak saját problémáikért. Folyamatosan mást okolnak, hogy saját életükben boldogtalanok.

A mentegetőzők nem másokat hibáztatnak. Saját magukat mentik fel, hogy miért nem tesznek többet, miért nem örülnek az életnek. Önmagukat álltatják, látszólag racionális hazugságokkal, amik jól hangoznak és maguk is elhiszik. Amikor a mentegető halogatja feladatait, akkor minden mentség jól jön.

Az életed nem számottevő, ha folyamatosan mentegeted magad, vagy másokat vádolsz.
Isten azt szeretné, hogy választó legyél. Szeretné, hogy életedért felelősséget vállalj. Istenhez olyan közel tudsz kerülni, amennyire csak szeretnél. Lelkileg annyira tudsz felnőni, amennyire csak akarsz. Annyira tudsz boldog lenni, amennyire csak szeretnél. Annyira tudsz fegyelmezett lenni, amennyire te akarod. Annyira vagy elfoglalt, amennyire elfoglalod magad.

Minden a Te választásod!

Ne panaszkodj, mennyi elfoglaltságod van, mennyire fáradt vagy, és mások hogyan befolyásolják a napirendedet. Kezdj el felelősséggel gazdálkodni az időddel, értelmes döntéseket hozni, hogy mit csinálsz a rendelkezésedre álló idődben.

A te kedves, mégis erőteljes megmentőd...

"Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az ÚR? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." Ézsaiás 40:28-29.

Tudtad, hogy évezredekkel mielőtt megszülettél Isten már tudta mire van szükséged?
Isten tudta, hogy szükséged lesz extra erőre ahhoz, hogy ne add fel.
Isten tudta, hogy szükséged lesz egy olyan erős megváltóra, akit még a Tejút-rendszer sem tarthat vissza.
Isten tudta, hogy olyan megmentőre van szükséged, aki annyira törődő és gyengéd, hogy hozzá fordulsz majd a fájdalom és szenvedés idején.
Századokkal Jézus születése előtt Ézsaiás próféta már bejelentette, hogy Isten a fiát ide küldi a Földre. 700 évvel az első igazi karácsony előtt.
Azt mondta róla, hogy a megváltónak, erősnek és emberinek kell lennie, elég erősnek, hogy megmentsen, és mégis szeressen és törődjön velünk.

A leglenyűgözőbb viszont az, hogy Isten azt mondta személyes kapcsolata lesz velünk.

Ez egy elképesztő jövendölés.

Az Ézsaiás 40-ben Isten azt mondja:
"Magas hegyre menj föl, ki örömhírt viszel Sionnak, kiálts erős hangon, ki örömhírt viszel Jeruzsálemnek! Kiálts, ne félj! Mondd Júda városainak: Itt van Istenetek! Az én Uram, az ÚR jön hatalommal, karja uralkodik. Vele jön szerzeménye, előtte jön, amiért fáradozott. Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti." Ézsaiás 40:9-11.

Ézsaiás ismét Jézusról beszél, de nem csak a kedvességéről, ha nem hatalmas erejéről is.
"A népek olyanok előtte, mint egy vízcsepp a vödörben, annyit érnek, mint egy porszem a mérlegserpenyőn, a szigetek egy homokszemnek számítanak." Ézsaiás 40:15.

Majd Ézsaiás személyes hangvételre vált és elkezdi alkalmazni a Jézusban való reménységet az életünkben a mai napon.

"Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Előhívja seregüket szám szerint, néven szólítja mindnyájukat. Olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mert hiányozni. Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az ÚR? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." Ézsaiás 40:26,28-29.

Nem tudhatom, hogy milyen problémákkal kell szembe nézned most Karácsonykor. Nem tudhatom, milyen terheket cipelsz. Ahogyan azt sem, hogy milyen gyászt, kétségbeesést, zavarodottságot érzel most, de egy valamit tudok.

Hogy a te Alkotód itt van neked, aki olyan elsöprő erejű, mint a szökőár, és olyan gyengéd, mint egy kis baba, aki 2000 évvel ezelőtt már megszületett egy jászolban.


Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:
Gondolj egy olyan problémára az életedben, amivel most kell szembe nézned és az Isten segítségét kívánja. Szerinted, hogyan tud ez a probléma közelebb vinni Istenhez?
Hogyan tud kiemelkedően fontos lenni a problémák idején, hogy ismered Isten gyengédségét?
Mit érzel akkor, amikor realizálódik benned, hogy Isten már tudta minden szükségedet jóval azelőtt, hogy megszülettél, és már jó előre el is küldte ezért neked Jézust, hogy odaadja neked, ezeknek a szükségeknek a kielégítését Ő benne?

Rick Warren

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!