2019. december 29., vasárnap

Napi remény...29.

Ha meg akarod valósítani a legfontosabbat, akkor határozd meg, mi az!


„Megválaszthatjuk, hogy milyen hangokra hallgatunk. Megválaszthatjuk azt is, hogy milyen ízű ételt eszünk. Ugyanígy kellene választanunk azt is, hogy a jót követjük. De először is magunknak kell meghatároznunk, hogy mi az." Jób 34:3-4.

Érezted már azt, hogy nincs elég órája a napnak, hogy mindent befejezz, és még alvásra is jusson idő?

Ha meg akarod valósítani a legfontosabbat, akkor meg kell határoznod, hogy mi a legfontosabb!

Ne mondogasd folyton, hogy „Nem tudok mindent megcsinálni!". Inkább vedd észre, hogy nem is éri meg minden az erőfeszítést. Nem tudsz mindennek a végére jutni, mert Isten nem is várja el, hogy mindent végigcsinálj.

Ahhoz hogy meg tudd határozni, hogy mi az, ami igazán fontos, tudnod kell, hogy mi számít a leginkább, és mi az, ami egyáltalán nem. Tudnod kell, hogy mi számít igazán, ami hosszú távon is megmarad, és mi nem. A legtöbb tevékenységnek, amivel az idődet töltöd, semmilyen hatása nem lesz egy év távlatából – tíz vagy ötven év, és az örökkévalóság szempontjából pedig főleg nem. Úgyhogy tudnod kell, hogy számodra mi a legértékesebb és meg kell határoznod, hogy mi fontos, és mi nem.

Jób 34. fejezetének 3-4. verse szerint: „Megválaszthatjuk, hogy milyen hangokra hallgatunk. Megválaszthatjuk azt is, hogy milyen ízű ételt eszünk. Ugyanígy kellene választanunk azt is, hogy a jót követjük. De először is magunknak kell meghatároznunk, hogy mi az." TLB-fordítás. Számomra hihetetlen, hogy vannak, akik ezt soha nem teszik meg. Úgy élik az életüket, hogy soha nem szánnak időt rá, hogy meghatározzák (szó szerint, hogy leüljenek és leírják az értékeiket), mi számít a leginkább? Soha nem mondták még ki, hogy: „Ez jó, ez pedig rossz. Ezt szeretném az élettől, ezt pedig nem."

De miért jó ezeket leírni? Dawson Trotman evangélista gyakran mondta, hogy „a gondolatok maguktól kigabalyodnak, amikor áthaladnak az ajkainkon és az ujjunk hegyén." Másként fogalmazva: ha le tudod írni, és ha ki tudod mondani, akkor egyértelművé válik. Ha még soha nem írtad le, hogy mi a fontos számodra, akkor ez még mindig zavaros az elmédben. Meg kell határoznod, hogy mi a jó. Egyértelműnek kell, hogy legyen, hogy mi számít a legjobban!

Ha úgy élsz, hogy még nem határoztad meg, hogy mit szeretnél az élettől, akkor állandó döntésképtelenségben leszel. Ez azért van, mert nem tudod megtenni a jót, amíg meg nem határozod, hogy mi az. Nem tudod megtenni a fontos dolgokat, amíg nem döntöd el, hogy számodra mi a fontos. Nem tudsz azzal foglalkozni, amivel szeretnél, amíg nem tudod, hogy mi az.

Karácsonyi aggodalmadra Isten így válaszol

„rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas” Lk 1:48-49.

Valljuk be őszintén, az első gyerek nagy változást hoz minden szülő életében. Az éjjeli szoptatás, a rendszeres pelenkacsere és büfiztetési szokások még a legfelkészültebb szülőt is próbára teszi.

Képzeljétek magatokat Mária helyzetébe. Bár addig sosem volt még együtt férfival, egy angyal odamegy hozzá és azt mondja: "Te leszel az Isten fiának anyja".

Ez egy meglehetősen megterhelő kijelentés.

A Biblia azt mondja, úgy reagált, ahogy bármelyikünk reagált volna: “Mária megdöbbent e szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés” Lk 1:29.

Ezen a Karácsonyon lehet, Te is hasonlóan megterhelő helyzetben vagy. Te sem tudod, mit tartogat 2020 a számodra. Isten valami új felé vezet. A munkaszerződésed lejár. A kapcsolatod úgy tűnik, megszakad.

Gondterhelt vagy.

Az aggodalom valójában a kezelhetőség kérdése. Szeretnénk kezelni a kezelhetetlent. A világgazdaságra nem tudunk hatni, ezért aggódunk miatta. Gyermekeinken képtelenek vagyunk eligazodni, ezért nyugtalanok vagyunk miattuk. A jövőnket nem tudjuk befolyásolni, ezért aggódunk érte. Aggodalmunk azonban nem old meg semmit! Csak emésztjük magunkat anélkül, hogy ez megoldásra vezetne.

Mit tesz Mária a gondjaival?

Változtat hozzáállásán, mert Isten kijelentésére hagyatkozik.
Mária azt mondja: „rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a HatalmasLk 1:48-49).

Mária teljes imája, Lukács 1. fejezetében, az Ószövetség igéivel van tele. Ő egy hétköznapi világban élő nő volt. Azonban ahelyett, hogy a jelenlegi helyzetére figyelt volna, Isten kijelentésére összpontosított.

Meglehet, hogy te is lehetetlen helyzetbe kerültél az idei Karácsonyon. A Biblia újra és újra kijelenti, hogy Isten veled van, Rá bizalommal támaszkodhatsz.

Isten megígéri, hogy segít egészségesebbnek, jobb szülőnek lenni, bankhitelünktől megszabadulni, és így tovább. Mindezek után, ha nem ismerjük fel és nem várjuk az ígéretek beteljesülését, csak hasztalan fogunk aggódni a jövőnkért.

Kész vagy Istenben bízni függetlenül attól, amit a 2020-es év tartogat számodra?

Rick Warren

Folytatás holnap


ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!