2018. március 6., kedd

Napi remény ...64.

 Ne várj az Istennek való engedelmességgel!



 „Sietek, nem tétovázom, megtartom parancsolataidat." (Zsoltárok 119:60)

„Sietek és nem mulasztom el, hogy megtartsam a te parancsolataidat. (Zsolt. 119:60) Károli

A héten, ahogy az engedelmességről gondolkodunk és arról, hogy miként éljük meg a mindennapjainkban, szeretnék megnézni öt olyan dolgot, amit József alkalmazott, és melyek által engedelmeskedett Istennek.

Ezt mondta az angyal, amikor megjelent álmában Józsefnek: „Ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van.” ( Máté 1:20).

„Mikor pedig ezeket magában elgondolta: ímé az Úrnak angyala álomban megjelenék néki, mondván: József, Dávidnak fia, ne félj magadhoz venni Máriát, a te feleségedet, mert ami benne fogantatott, a Szent Lélektől van az.” (Mt. 1:20) Károli

 Tehát József ezt tette: „József pedig, amikor felébredt álmából, úgy cselekedett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki: magához vette feleségét.” (Máté 1:24). Nem hezitált, egyszerűen csak megtette!

„József pedig az álomból felserkenvén, úgy tőn, amint az Úr angyala parancsolta vala néki, és feleségét magához vevé.” (Mt. 1:24) Károli

Van egy frissítő azonnaliság Józsefnek az Istennel való kapcsolatában; amikor Isten szólt, József cselekedett.

Így kellene nekünk is válaszolnunk és cselekednünk, ha hisszük, hogy Isten szeret bennünket és szeretnénk a szeretetére válaszként engedelmeskedni az életünkkel. Úgy élni, hogy azonnal engedelmeskedünk Istennek, az egy olyan élet, ami örömöt és izgalmat sugároz.

Volt lehetőségem számos nagyszerű férfival és nővel találkozni a világ minden tájáról. Mindannyian különböznek egymástól, de ugyanakkor mindannyiukban van egy valami, ami közös: Amikor érzékelik, hogy Isten azt mondja, hogy tegyenek meg valamit, akkor nem tanakodnak, hanem kilépnek és megteszik.

A Biblia az 1János 5:3-ban ezt mondja: „Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.”

„Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az ő parancsolatait; az ő parancsolatai pedig nem nehezek.” (1 Jn. 5:3) Károli

Tehát, ha valamit Isten kér tőled, hogy tegyél meg, és az számodra terhes, akkor mi lehet a gond? Általánosságban az, hogy halogatod. Amikor nem cselekszünk azonnal, hanem halogatunk, akkor egyre nehezebbé válik az adott dolog véghezvitele. Ám amikor megtesszük, amit Isten mond, akkor a legfelüdítőbb szabadság költözik be az éltünkbe.

Úgy engedelmeskedsz Istennek, hogy megbízol benne

 „De [József] nem érintkezett addig feleségével, habár házasok voltak, amíg Mária életet nem adott fiának. És József Jézusnak nevezte el a gyermeket.” (Máté 1:25, NIV fordítás)

„És nem ismeré őt, míg meg nem szülé az ő elsőszülött fiát; és nevezé annak nevét Jézusnak.” (Mt. 1:25) Károli

A mai üzenet szerzője Tom Holladay, aki a Saddleback Gyülekezetben tanít.

Sok ember jó abban, hogy hezitálás nélkül, azonnal megragadjon egy ajánlkozó lehetőséget. Egyből fejest ugranak a kihívásokba, azonban nem állhatatosak, meglankadnak. Mások viszont kitartóak, de több időbe telik, míg elérik a céljukat.

Ahhoz, hogy azt az izgalmas életet élhesd hitben járva, amit Isten eltervezett számodra, mindkettőben jónak kell lenned: tettre késznek és megfontoltnak is. S mindkettő kitartó hitet követel meg.

József nem értette annak a jelentőségét, hogy Jézus szűztől szülessen; nem tudta befogadni az értelme, hogy Jézus maga Isten lesz a földön egy halandó emberi testbe zárva. De jól tudta, Isten mit jelentett ki neki, tehát József kitartóan bízott benne. Egy frissen házasodott férfi volt, akinek nem adatott meg még a nászút öröme sem és közel sem volt olyan a házassága, ahogyan eltervezte, de ő mégis állhatatosan Istenre hagyatkozott.

Mit teszel, ha az életedben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan eltervezted vagy szeretted volna?

Mindig fellelkesülök, amikor olvasom Pál levelét a 2 Korinthus 4:8-ban, „Meg vagyunk próbálva életünk minden területén, ennek ellenére sem omlunk össze és nem csüggedünk. Elbizonytalanodunk, mert nem tudjuk, miért történnek meg velünk ezek, de nem adjuk fel és nem hátrálunk ki a próbákból.” (TLB fordítás).

„Mindenütt nyomorgattatunk, de meg nem szoríttatunk; kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe;” ( 2 Kor. 4:8) Károli

Nem tudom, miért diagnosztizálnak embereket áttétes rákbetegséggel. Nem tudom, egyes gyermekek miért lázadnak annyira szüleik ellen. Nem tudom, miért történik olyan sok minden, ami nem lenne indokolt. Éppen ezért bátorító hallani a hit egyik legnagyobb emberét, amint azt mondja, „Nem tudom, miért történnek meg velem ezek, de úgy döntöttem, nem adom fel.”

Olyan jó tudni, hogy bízhatunk Istenben, aki olyan dolgokat tud, amikről nekünk nincs tudomásunk. Azt ígérte, hogy egy nap mindent helyreállít és összegyűjti mindazokat, akik kitartanak mellette.

Addig pedig kétféleképpen élheted az életed. Élhetsz úgy, hogy azt hiszed, Isten magyarázattal tartozik neked a cselekedeteiért vagy belátod, hogy Isten csodálatos ajándékokat helyezett el az életedben.

Ha azzal az érzülettel éled az életed, hogy Isten magyarázattal tartozik neked, végül arra fogsz ráébredni, hogy folyamatos keserűség hatja át az életed. Isten nem tartozik neked elszámolással semmiért.

Nem tartozik neked semmivel, mégis mindent neked adott. A saját fiát adta érted. Az örök élet ajándékát adta neked. Azt az ígéretet adta neked, hogy vele töltheted az örökkévalóságot. Ezek az igazán fantasztikus ajándékok.


Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!