2018. március 12., hétfő

Napi remény...70.

A hatékony bibliatanulmányozás lépései: 1. rész.



“Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

„Nyisd meg az én szemeimet, hogy szemléljem a te törvényednek csodálatos voltát.” (Zsolt. 119:18) Károli.

Isten Szavának tanulmányozása megváltoztathatja az életedet, amennyiben átülteted gyakorlatba azt, amit megtanulsz általa – viszont minden azzal kezdődik, hogy hajlandó vagy-e tanulmányozni az Igét.

A Biblia azt mondja, „Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten annyi mindent szeretne megmutatni nekünk, de nekünk kell késznek lennünk nyitott szemmel forgatni az Igét.

Hogyan is kellene tanulmányozni az Ő Szavát? Egy hatékony bibliatanulmányozás – függetlenül attól, milyen tanulmány alapján történik – öt részből áll. Ma két részről beszélek, holnap pedig háromról.

1.Tegyél fel megfelelő kérdéseket. Bibliát tanulmányozni azt jelenti, hogy megtanulsz jó kérdéseket feltenni a szöveg alapján. Kérdéseid száma nincs korlátozva, ugyanis a Bibliában található bölcsesség és kinyilatkoztatás kimeríthetetlen. Minél mélyebbre ásol le a Biblia mélyére, annál több aranyat találsz majd. Olvasás közben segít téged egy teljesen új szemüvegen keresztül látni a szöveget az, ha kérdéseket vetsz fel. Mert egyszerre csak, ahányszor kezedbe veszed Isten Igéjét, újabb és újabb igazságra leszel figyelmes.

2.Vesd papírra a megfigyeléseidet. Sose ülj le úgy Bibliát tanulmányozni, hogy nincs a kezedben papír és toll, hogy jegyzetelhess (vagy billentyűzet, ha úgy tetszik). Amikor kérdéseket vetsz fel és megtalálod a válaszokat, írd le, ami letisztult benned. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy valamit is leírnál, de nem tudod tanulmányozni.

Dawson Trotman, a Navitaros-misszió alapítója szokta mondani, „Gondolataink akkor szabadítják fel önmagukat, amikor elhagyják az ajkunkat és az ujjhegyeinket.” Más szóval tehát, amennyiben nem tudod kimondani, illetve leírni, amit gondolsz, valójában olyan, mintha nem is fordult volna meg a fejedben az a gondolat. Még ha nem is látsz semmilyen jelentést az adott versszakban, írd le, hogy nem látsz semmit. A leírás cselekedete kapukat nyit meg az elmédben.

A hatékony bibliatanulmányozás lépései: 2. rész.

Jézus így válaszolt: "Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." (Máté 4:4)

„Ő pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, amely Istennek szájából származik.” (Mt. 4:4) Károli.

Isten azt szeretné, ha alkalmaznánk az Ő szavát és hagynánk hogy megváltoztassa az életünket, ám mindez Isten igéjének a tanulmányázásával kezdődik. Hogyan tegyük ezt? Megnéztünk két általános elvet a Biblia tanulmányozására, amely bármilyen Bibliatanulmányozó módszerre alkalmazható.

1. Tedd fel a megfelelő kérdést

2. Írd le az észrevételeidet.

Most három másikat fogok megosztani veletek.

3. Alkalmazd Isten igéjét. Nem csak látjuk, hogy mi van odaírva, hanem tesszük is azt, amit a Biblia mond. Minden Bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Másképpen szólva, hogyan változtatja meg, ez az Ige az életemet. Soha nem szabad megelégednünk az Ige megértésével csupán; hanem alkalmazni akarjuk a Bibliai alapelveket a mindennapi életünkre. A Bibliatanulmányozásra szánt erőfeszítéseinknek semmi értéke nincs, ha a végső következtetésünk nem az, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk. Tulajdonképpen csupán azt a részét hiszed el a Bibliának amit, alkalmazol. Hiszel abban, hogy Jézusról beszélj másoknak? Hiszel a tized fizetésében? Teszed mindezeket? Ha nem, akkor igazából nem hiszed azt, amit a Biblia ezekről tanít. A legtöbbünknek a Bibliával nem az a problémája, hogy nem értjük, hanem az, hogy alkalmazzuk mindazt, amit értünk!

4. Tanulmányozd rendszeresen a Bibliát. Ne csak véletlenszerűen tanulmányozd, hanem versről-versre, könyvről-könyvre, témáról-témára. Ennek az ellenkezője az a régi belelapozós- kihagyós módszer, amikor az ujjaddal megjelölöd, mit akarsz elolvasni; ez nem fogja azt az eredményt hozni, amit Isten szeretne az életedre.

5. Olvasd a Bibliát újra és újra. Ez az egyszerű ‘eszköz’ meg fogja változtatni az életedet. Meglepő, hogy mennyi minden kitűnik, ha ugyanazt a részt újra és újra előveszed, illetve visszatérsz az olvasására néhány hónap múlva. Minél többet olvasol egy részt, annál többet fogsz megérteni belőle.

Nincs jobb idő a mánál, hogy elkezd tanulmányozni a Bibliát te magad. Teljesen mindegy hogyan tanulmányozod, lényeg, hogy alkalmazod ezt az öt alapelvet és többet fogsz megérteni, bármit is tanulmányozol.



Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!