2018. március 26., hétfő

Napi remény...83.


A biblia szerint a szeretet választás kérdése...



„Szeresd az Urat, a te Istenedet, hallgass szavára, és ragaszkodj hozzá, mert így élhetsz, és így lakhatsz hosszú ideig azon a földön, amelyet Istened, az Úr esküvel ígért oda atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak” (5 Mózes 30:20 NIV-fordítás).

„Hogy szeressed az Urat, a te Istenedet, és hogy hallgass az ő szavára, és ragaszkodjál hozzá; mert ő a te életed és a te életednek hosszúsága; hogy lakozzál azon a földön, amely felől megesküdt az Úr a te atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak, hogy nékik adja azt.” (5 Móz. 30:20) Károli.

Manapság sokunk él abban a tévhitben, hogy a szeretet befolyásolhatatlan, és olyasvalami, ami „csak úgy” megtörténik velünk. Ráadásul még a nyelv is, amit használunk (értsd: Rick Warren anyanyelve / a ford. ), a szerelem irányíthatatlan voltát sugallja. Az angol úgy fejezi ki: „I fell in love” („szerelembe estem”), mintha a szerelem valamiféle gödör volna. Ezzel a felfogással akár úgy is mondhatnám, hogy „egy nap jártamban-keltemben egyszerre csak – hopp! – szerelmes lettem”. Nem tehettem róla.

Ám az igazat megvallva: ez nem szerelem/szeretet (az angol ugyanazt a szót használja - a szerk). A szeretet nem történik meg veled „csak úgy”. A szeretet választás, és nyílt elköteleződés.

El kell határoznod magad, hogy szeretni fogod Istent. Ő nem fogja ezt kikényszeríteni tőled (5 Mózes 30:20). Azt is megteheted, hogy fittyet hánysz Istenre, és homlokegyenest más irányba mész. Tönkre is teheted az életed, ha éppenséggel ezt választod. Isten akkor sem fog kényszeríteni, hogy szeresd, mivel ő tudja, hogy a szeretetet nem lehet kierőszakolni.

Ugyanez az elv érvényes a kapcsolataidra is: választhatsz úgy, hogy szeretsz másokat, ám Isten nem fog rákényszeríteni, hogy bárkit is szeress.

Még ha azt választod is, hogy szeretsz valakit, ez nem jelenti azt, hogy minden tökéletes lesz. Még csak annyit sem jelent, hogy az a személy el fogja fogadni a szereteted. Azonban te magad vagy az egyedüli személy, aki rábírhat arra, hogy ne szeress (tovább) egy másik embert – mert a szeretet olyan választás, amelyről te döntesz. 

A szeretet az egy cselekedet...

"Kedves gyermekeim, ne csak mondjuk, hogy szeretjük egymást; mutassuk meg az igazságot a tetteinkkel" (1Jn 3:18 - NLT fordítás)

„Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal.” (1 Jn. 3:18) Károli.

Ha tényleg szeretsz valakit, akkor azt azzal mutatod meg, ahogy viselkedsz vele.

A szeretet nem vonzódás és nem izgatottság. A mai általános dalszövegek érzelgősségénél is több. Ez alapján akkor már halott a szeretet ha az érzelem elmúlik? Ez egyáltalán nincs így, mert a szeret az egy cselekedet és viselkedés.

A Bibliában, Isten parancsai folyamatosan arra sarkallnak, hogy szeressük egymást, csakhogy az érzéseket nem tudod irányítani. Ha most azt mondanám, legyél szomorú, nem tudnál felszólításra szomorú lenni. Mint egy színész tudnád imitálni, de az érzéseket nem tudod utasításra változtatni, mert nem így működsz.

Amennyiben a szeretet csak egy érzés lenne, akkor Isten nem tudná parancsolni. A szeretet azonban az, amit teszel. A szeretet kiválthat érzelmet, de a szeretet az egy cselekedet.

A Biblia azt mondja: "Kedves gyermekeim, ne csak mondjuk, hogy szeretjük egymást mutassuk meg az igazságot a tetteinkkel" (1Jn 3:18 - NLT fordítás) Beszélhetünk róla, hogy "szeretem az embereket!" De valóban szeretjük őket? Valódi szeretetünket a cselekedeteink fedik fel.



Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!