2017. február 15., szerda

Al Gore a rockkoncerten...1.



Hét évvel ezelőtt egy olyan hatalmas, jótékonysági világkoncert megrendezésére került sor, amelyen a hazájukban legnépszerűbb rockegyüttesek léptek fel, 24 órán keresztül, különböző helyszíneken. A szervezők, a koncert bevételét egy újonnan létrehozott alapítványnak adták át. Az alapítvány a befolyt összegből olyan intézkedéseket hoz majd, amivel mérsékelhető a Föld globális felmelegedésének további növekedése. A világkoncert főszervezője az amerikai Al Gore szenátor volt; aki nemrég még az Amerikai Egyesült Államok elnökhelyettesi posztját töltötte be. A nyitókoncertre hatalmas érdeklődéssel Japán fővárosában, Tokióban került sor. Az érdeklődést jellemezte, hogy a tokiói rendezvényt a TV társaságok élőben közvetítették az egész világon, függetlenül a helyi időktől, akár az éjszaka kellős közepén is. Al Gore szenátor a hatalmas színpad közepén elmondott beszédével nyitotta meg a rendezvényt.



Mielőtt továbblépnénk az esemény leírásában, lapozzuk fel a Bibliában azt a részt, ahol Jézus Krisztus a farizeusokkal és a szadduceusokkal vitázik! 

„És hozzá menvén a farizeusok és sadduczeusok, kisértvén, kérék őt, hogy mutasson nékik mennyei jelt. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mikor estveledik, azt mondjátok: Szép idő lesz; mert veres az ég. Reggel pedig: Ma zivatar lesz; mert az ég borús és veres. Képmutatók, az ég ábrázatját meg tudjátok ítélni, az idők jeleit pedig nem tudjátok?” (Mt 16, 1-3)

Jézus Krisztustól mennyei jelet, égi jelet kértek Izrael vallási vezetői, amelyre dorgálást kaptak válaszul. Urunk a szemükre vetette, hogy e jelek közül csak azokat a jeleket képesek felismerni, amelyek fizikai érzékszerveikkel észlelhetők, de a szellemi jeleket, amelyek valóban a mennyből, az égből jönnek, nem veszik észre, nem ismerik fel, nem értik meg. Az Ige utolsó mondatát máshol így olvashatjuk a Bibliában:

„Képmutatók, az égnek és a földnek ábrázatáról tudtok ítéletet tenni; erről az időről pedig mi dolog, hogy nem tudtok ítéletet tenni?” (Luk 12, 56) 

Hát nem veszitek észre, nem ismeritek fel, – kérdezhette volna Jézus Krisztus – hogy ennek az időnek, ennek az Isten által meghatározott, kirendelt, minősített időnek én vagyok a jele? Mutassak mennyei jelet nektek? Nem ismeritek fel, hogy most jött el annak az ideje, hogy Isten elküldte az Ő Fiát hozzátok, a gonosz szőlőművesek közé? Hát itt vagyok!

„Utoljára pedig elküldé azokhoz a maga fiát, ezt mondván: A fiamat meg fogják becsülni. De a munkások, meglátván a fiút, mondának magok közt: Ez az örökös; jertek, öljük meg őt, és foglaljuk el az ő örökségét. És megfogván őt, kiveték a szőlőn kívül és megölék. Mikor azért megjő a szőlőnek ura, mit cselekszik ezekkel a munkásokkal?” (Mt 21, 37-40) 

Hát nem ismeritek fel az idők jelét? – szomorkodhatott Urunk. Amikor halála előtt néhány nappal, Jeruzsálemhez közeledve meglátta a várost, megsiratta azt:

„Mondván: Vajha megismerted volna te is, csak e te mostani napodon is, a mik néked a te békességedre valók! de most elrejtettek a te szemeid elől. Mert jőnek reád napok, mikor a te ellenségeid te körülted palánkot építenek, és körülvesznek téged, és mindenfelől megszorítanak téged. És a földre tipornak téged, és a te fiaidat te benned; és nem hagynak te benned követ kövön; mivelhogy nem ismerted meg a te meglátogatásodnak idejét.” (Luk 19, 42-44) 

Úgy gondoljuk, az Úr Jézus Krisztusnak jogos elvárása lehet, hogy tanítványai mindenkor, és napjainkban is(!), felismerjék az egyes korszakokat, időket. Ezeket részben Isten írott Igéjéből, a Szentlélek kijelentéseiből és a krisztusi lelkületű (keresztény) szellemi látásunkkal vagyunk képesek valamennyien felismerni. Ez utóbbi azt igényli, hogy kísérjük figyelemmel a fontosabb híradásokat, a meghatározó, körülöttünk zajló eseményeket, történéseket. Többször mondták már ránk, hogy politizálunk, pedig csak a jelenkor világpolitikai eseményeit, folyamatait figyeljük, és ezekben igyekszünk naprakész tájékozottsággal rendelkezni. Hiszen ezt tették a próféták is. Hogyan figyelmeztették volna esetenként Izraelt, ha előtte a konkrét ellenségről sohasem hallottak volna? Mi ezzel a kis tanítással igyekszünk felhívni a figyelmedet, hogy éber legyél, amiről csak olvasol vagy hallasz, vizsgáld meg, hátha egy apró segítség részedre, hogy felzárkózz Isten órájához, és mindenkor értsd hol tart Teremtő Istenünk az Ő hatalmas üdvtörténeti tervének megvalósításában.

Láthattad, a Jézus korabeli Izrael vallási vezetői szinte azt sem tudták mi történik körülöttük. El voltak foglalva azzal, hogy római megszállás alatt élnek, és sóhajtoztak, legfeljebb titokban mérsékelt ellenállásra biztatták a népet. Jézust nem tartották még prófétának sem, mivel tudták az írásokból, hogy Názáretből soha nem jön próféta. Következésképpen, ha Jézus názáreti, akkor Ő nem lehet más, legfeljebb egy vidéki tanító, esetleg egy gyógyító, egy lázadó, vagy egy ördögűző, de próféta biztosan nem. Hiszen Názáretből való. Onnan pedig nem jön próféta. Ha egy kicsivel több érdeklődés, vagy odafigyelés lett volna bennük, csak annyit kellett volna kérdezniük Jézustól: Mester, hová valósi vagy te? Betlehemben születtem. 

„De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, a ki uralkodó az Izráelen; a kinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.” (Mik 5, 2) 


Folytatás holnap
































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!