2017. február 4., szombat

Globális birodalom a Biblia szerint...2.



"Te látád, oh király, és ímé egy nagy kép; ez a kép, mely hatalmas vala és kiváló az ő fényessége, előtted áll vala, és az ábrázata rettenetes volt. Annak az állóképnek feje tiszta aranyból, melle és karjai ezüstből, hasa és oldalai rézből, Lábszárai vasból, lábai pedig részint vasból, részint cserépből valának. Nézed vala, a míg egy kő leszakada kéz érintése nélkül, és letöré azt az állóképet vas- és cseréplábairól, és darabokra zúzá azokat. Akkor egygyé zúzódék a vas, cserép, réz, ezüst és arany, és lőnek mint a nyári szérűn a polyva, és felkapá azokat a szél, és helyöket sem találák azoknak. Az a kő pedig, a mely leüté az állóképet nagy hegygyé lőn, és betölté az egész földet.  Ez az álom,…” (Dán 2, 31-36)

A király egy hatalmas állóképet, egy hatalmas szobrot látott, amelynek nagy volt a fényessége, „és az ábrázata rettenetes volt.” Különös szobor lehetett, miután különféle anyagok alkották. Feje színaranyból készült, melle és karjai ezüstből, hasa és oldalai rézből, lábszárai vasból, míg lábfejei vasból és cserépből (agyagból, sárból) készültek. Egyáltalán nem állhatott stabilan, kiegyensúlyozottan ez a szobor. Eléggé ingatag lehetett, sőt egyenesen a feldőlés fenyegette, hiszen a nehezebb fajsúlyú anyagok mind felül, amíg a könnyebb anyagok mind alul helyezkedtek el. Ugyanígy látható, hogy fentről lefelé haladva, egyre értéktelenebbek azok az anyagok, amikből a szobor készült. Amíg a fejet színarany, a lábfejeket már csak cserépanyag alkotja. Különös szobor volt.

Egyszer csak, anélkül, hogy azt emberi kéz érintette volna, jött egy nagy kő, vagy szikladarab, és ledöntötte ezt az iszonyatos ábrázatú szobrot. „Akkor egygyé zúzódék a vas, cserép, réz, ezüst és arany, és lőnek mint a nyári szérűn a polyva, és felkapá azokat a szél, és helyöket sem találák azoknak.” A kő pedig egy olyan nagy heggyé növekedett, hogy betöltötte az egész földet. Gondolhatjuk, mit érezhetett a király. Igen, ezt láttam amikor feküdtem az ágyamon, és azon gondolkodtam, mi lesz ezután és „… mi lészen az utolsó napokban.” Igen, pontosan ezt láttam. De mi lehet ennek a jelentése?

  „… oh király! királyok királya,… Te vagy az arany-fej. És utánad más birodalom támad, alábbvaló mint te; és egy másik, egy harmadik birodalom, rézből való, a mely az egész földön uralkodik. A negyedik birodalom pedig erős lesz, mint a vas; mert miként a vas széttör és összezúz mindent; bizony mint a vas pusztít, mind amazokat szétzúzza és elpusztítja. Hogy pedig lábakat és ujjakat részint cserépből, részint vasból valónak láttál: a birodalom kétfelé oszol, de lesz benne a vasnak erejéből, a mint láttad, hogy a vas elegy volt az agyagcseréppel. És hogy a lába ujjai részint vas, részint cserép: az a birodalom részint erős, részint pedig törékeny lesz.  Hogy pedig vasat elegyülve láttál agyagcseréppel: azok emberi mag által vegyülnek össze, de egymással nem egyesülnek, minthogy a vas nem egyesül a cseréppel.” (Dán 2, 37-43)

Dániel elmondta a királynak, hogy az ő birodalma után tovább halad a történelem, újabb és újabb birodalmak jönnek. Némelyik erősebb és hatalmasabb lesz, mint az övé volt, azonban Isten kijelentése szerint, az idő előrehaladtával, ezek a birodalmak Isten megítélése szerint egyre értéktelenebbek, egyre alábbvalóak lesznek. Ha Babilon volt az arany, az utolsó napokban fennálló, már csak annyit ér Isten szemében, mint a cserép, mint az agyag, vagy mint a sár. Ezt az utolsó birodalmat, amelyet különböző népek alkotnak majd, az erő és a törékenység egyaránt jellemzi majd.

Mai történelmi ismereteinkkel tisztán láthatjuk, hogy a babiloni (arany) birodalmat, röviddel Nabukodonozor halála után, a méd-perzsa (ezüst) birodalom követte, amely még Dániel életében leigázta a káldeusokat, elfoglalta a bevehetetlennek tartott Babilont is. (Az elhurcolt zsidó foglyok ebben az időszakban térhettek vissza hazájukba.) Ezt a perzsa dominanciával uralkodó birodalmat hódította meg macedóniai Nagy Sándor, azaz következett a görög (réz) birodalom. A görögöket később a rómaiak igázták le, akiket keménységük és fegyvereik anyaga miatt vas-ként mutat be a látomás szerinti szobor. Ez a birodalom mint ismeretes, a történelem folyamán vallási okok miatt, Róma és Bizánc központtal, kettészakadt. Egy világkorszak lezárásaként, hátra van még egy utolsó birodalom színre lépése. Ez, mint olvashattuk, a vas keménységével és az agyag (sár) értéktelenségével rendelkezik majd. Népek szövetségéből álló, társadalmilag és erkölcsileg teljesen degenerálódott, kimondottan bukásra ítélt birodalom lesz. Kibontakozása már napjaink történelme. A birodalom vezetése az utolsó napokban egy több főből álló csoport (több király) kezében összpontosul majd.

„És azoknak a királyoknak idejében támaszt az egek Istene birodalmat, mely soha örökké meg nem romol, és ez a birodalom más népre nem száll át hanem szétzúzza és elrontja mindazokat a birodalmakat, maga pedig megáll örökké. Minthogy láttad, hogy a hegyről kő szakad vala le kéz érintése nélkül, és szétzúzá a vasat, rezet, cserepet, ezüstöt és aranyat: a nagy Isten azt jelentette meg a királynak, a mi majd ezután lészen; és igaz az álom, és bizonyos annak értelme.” (Dán 2, 44-45)

Folytatás holnap







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!