2017. június 15., csütörtök

A teremtés rendje szerint…2.



Pál apostol ebben az Igeszakaszban versengést, vitát nem tűrően elrendeli a Szentlélek által, –és ettől az időponttól kezdve ez Isten Igéje –, hogy amikor az asszonyok a gyülekezeti alkalmakon, vagy azokon kívül bárhol és bármikor imádkoznak vagy prófétálnak (az Úr Jézus Krisztusról tesznek bizonyságot /Jel 19, 10/), fedjék be a fejüket. Ennek legegyszerűbben egy kendő viselésével tudnak eleget tenni. Egy asszonynak tehát be kell kötnie egy kendővel a fejét arra az időre, amíg prófétál (nyilván csak olyan gyülekezeti alkalmakon fordulhat ez elő, ahol kizárólag nők vannak jelen!), illetve amíg (akár hangosan, akár önmagában) imádkozik. „… minden asszony, aki fedetlen fővel imádkozik vagy prófétál… szégyent hoz a fejére…” Miután Pál a thesszalonikaiaknak írott első levelében a szüntelen imádkozásra szólít fel minden újjászületett hívőt (1 Thessz 5, 17), az asszonynak – amennyiben ennek a felszólításnak eleget kíván tenni – szinte egésznap, „szüntelenül” bekötött fejjel kell járnia. Jó ha tudjuk, hogy a Szentlélek által ihletett eredeti görög szövegben az egész 1 Korinthus 11-ben az „asszony” szó helyén mindenhol a „güné” szó szerepel. Ez magyarra fordítva nem csupán asszonyt jelent, tehát nem csupán férjnél levő nőt, hanem egyszerűen, általánosságban „nő”-t jelent. Tehát, az Úr Jézus Krisztusnak ez a kendőviselésre vonatkozó rendelkezése a még férjhez nem ment leányokra is vonatkozik, ugyanígy az özvegyasszonyokra és a férjüktől elvált nőkre is, azaz valamennyi női személyre. Ezek alapján tehát minden „nő”-nek be kell fednie a fejét, aki prófétál vagy imádkozik („szüntelenül”), ha ki akarja fejezni szívbéli engedelmességét az Úr Jézus Krisztus felé.

Az Ige teljességéből az tűnik ki, hogy a teremtés rendjéből következően a férjes asszonynak feje a férfi, és emiatt a férjes asszonynak különben is (akár prófétál, akár nem, akár imádkozik, akár nem) a fején kell viselnie a férfitól való függőségének a jelét, és nemcsak a gyülekezetben, hanem mindenhol és minden időben. Hogyan olvastuk? „… kötelessége az asszonynak, hogy függősége jelét viselje a fején…” Ezzel tudja kimutatni a világ és a szellemvilág felé (még az angyalok felé is), hogy ő már elkelt, mások számára már nem szabad ember, már hatalom alá van rendelve, már van védelmezője. Már függ valakitől, tartozik valakihez, egyben örömmel feltárva mindenki előtt, hogy „kellett” valakinek, valaki őt választotta ki, mert ő egy olyan érték, akit – „holtamiglan-holtodiglan” – egy életre meg akart szereznie magának valaki. (Őseink még azt mondták, amikor egy addig pártában járó leány férjhez ment, hogy „bekötötték a fejét”. Ez a kifejezés és gyakorlat, csak ebben az Istentől elfordult világban tűnik idegennek az emberek előtt!) Bizony az ördög munkája, hogy ezt a hatalmi jelet, a függőségi viszonynak ezt az Isten által elrendelt egyszerű jelét, a kendőviseletet – a nő újabb félrevezetése által – arany karikagyűrűre tudta változtatni. (Ne feledjük, a férfiak ebben a dologban is újfent gyengének bizonyultak, hiszen a gyűrűt ők vásárolják meg!) Az utolsó időben, amelyben élünk, valamennyi asszonyt (tisztelet a kivételnek!) rá tudott szedni tehát az ördög arra, hogy ne takarja el mások elől a szépen (és drága pénzen) ápolt haját, ha már az a Teremtő Istentől amúgy is ékességként, díszes fátyolként adatott neki. (Ne feledd: ez az ékesség a házasságkötés után már csak arra szolgálhat, hogy otthonában az asszony – kendő nélkül – csak és kizárólag az egy életre őt választó szerető férjének mutassa meg magát teljes szépségében!)

Hogy miért időztünk el ezzel a kérdéssel ilyen hosszan? Mert szerettünk volna megfelelő nyomatékot adni annak a hatalmas szégyennek, amit – ha megfelelő rend lenne a gyülekezetekben (és ennek hiánya ismét a férfiak gyengeségének az eredménye!) – el kellene szenvednie valamennyi olyan keresztény nőnek, aki engedetlenné válik az Úr Jézus Krisztus szóban forgó Igéjével szemben, és képes nyíltan és öntörvényűen szembemenni azzal. Olvashattuk: „Mert ha az asszony nem fedi be a fejét, akkor vágassa le a haját… szégyen az asszonyra hajának levágása vagy leborotválása…”

Tagadhatatlan, hogy a női hiúság egyik alapvető, ha ugyan nem a legalapvetőbb pillére a női küllem, a női szépség. Ennek kiteljesedéséhez, éppen a teremtői akarat következtében is elengedhetetlen a szép haj, a gondosan ápolt szép és hosszú haj. A valóban Istenfélő nők ezért viselnek hosszú hajat, mert tiszta szívvel igyekszenek teremtőjük akarata szerint az Ő tetszésében járni. (Nyilván a Teremtő Isten nem felnyírt, felstuccolt fiús frizurával, vagy „tüske” hajjal teremtette a nőt, hanem – miután Ő így látta szépnek – hosszú hajjal.) A nőnek ékességként, dekorációként, díszként, díszéül adta tehát Isten a hosszú hajat, mint egy csodálatosan szép, dekoratív fátylat (1 Kor 11, 15). És engedetlensége esetén éppen ettől kellene megfosztani a nőt! Hogyan mehetne ezekután emberek közé? Micsoda szégyen érné! Mert szép lehet-e egy kopasz, „eladó korú” leány, egy kopasz házas, özvegy-, vagy elváltasszony? Megérheti-e egy nőnek, hogy egy általa csak csekély lazaságnak tartott engedetlenségéért oda kényszerüljön adni saját szépségét, saját haját? Bizony, egy nő számára – Isten Igéje alapján is – hatalmas szégyen, ha levágják a haját, leborotválják a fejét, főleg ha ezt büntetésből, kifejezetten személyének megalázása céljából követik el vele szemben. „… szégyen az asszonyra hajának levágása…” Pedig ha férjhez ment, vagy prófétál, esetleg imádkozik, és mindezt fedetlen fővel teszi, az Úr Jézus Krisztus rendelkezése alapján le kell vágatnia a haját! Micsoda szégyen éri! Micsoda megszégyenülése ez egy nőnek! Ézsaiás könyvében is olvashatjuk, hogy Sion leányainak és büszke asszonyainak is ezt a megalázási formát helyezte kilátásba az Úr, amennyiben nem változtatnak addigi engedetlen életükön.

„… Mivel Sion leányai felfuvalkodtak… Megkopaszítja az Úr Sion leányainak fejtetőjét… És lesz… a felfodrozott haj helyén kopaszság…” (Ézs 3, 17-18, 25) 

Csak emlékeztetőül, és a rend kedvéért jegyezzük meg, – és ez is Isten Igéje –, hogy a férfi esetében pedig éppen az a szégyen, ha fedett fővel imádkozik vagy prófétál, illetve, ha hosszú hajat növeszt. 

Folytatás holnap

Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!