2017. június 12., hétfő

Jeruzsálem falai…4.



Az ellenség reakciója

Nem kerülhetjük viszont el a munkánkkal kapcsolatos ellenségeskedéseket, az ellenség zaklatását!  Nehémiás még alig érkezett meg Jeruzsálembe, máris tudomást szereztek erről a környék idegen származású előkelőségei, a hóróni Szanballat, az ammónita Tóbijjá (Tóbiás), és az arab Gesem. Ezek valamennyien ugyanannak a királynak voltak az alattvalói, amely alá maga Nehémiás is tartozott, tehát Nehémiással sem alá- sem fölérendeltségi viszonyban nem álltak, úgy is mondhatnánk, hogy ezeknek sem Júdához, sem annak lakosaihoz, sem Nehémiáshoz és annak bárminemű tevékenységéhez egyáltalán semmi közük nem volt. Kötözködésük egyetlen okaként a Biblia csak annyit jegyez meg, hogy rosszallották, hogy egyáltalán jött valaki, aki a zsidók javát keresi (Neh 2, 10). Képzelhetjük ezekután, hogy mennyivel nagyobb ellenségeskedést válthat ki, ha valaki az Úr Jézus Krisztus javát keresi, munkájával neki szolgál! Aki az Úr Jézus Krisztus munkáiba áll be az Ő személyes kiválasztása alapján, annak feltétlenül számolnia kell azzal, hogy már a kiválasztást követően ellenségeskedéssel kerül szembe. Számolnia kell azzal, hogy fokozott mértékben lesz kitéve az ellenség gúnyolódásának, szűnni nem akaró zaklatásának és sanyargatásának. Az ellenséges kört alkothatják akár közvetlen családtagok, vagy teljesen idegen személyek, de ellenségként állhat elő egy hitében hajótörést szenvedett volt hittestvér is, egy (vagy több) hamis tanító, és sok-sok vallásoskodó álkeresztény is. Tudni kell viszont, hogy mindezek felett főellenségként maga Sátán áll, aki legszívesebben meghiúsítana minden tevékenységet, amelyet az Úr Jézus Krisztusért, az Úr Jézus Krisztusnak, az Úr Jézus Krisztusban végeznek bárhol és bármely időben az Övéi. Sátán gonosz és alattomos akadályozó tevékenységét többnyire a bűnökkel megkötözött, uralma alá vont emberek felhasználásával végzi, akiket démonai által képes befolyásolni és mindenféle aljas munkára mozgósítani.

Az ellenség működési területei

A leggyakoribb zaklatások és sanyargatások tapasztalataink szerint – természetesen a teljesség igénye nélkül – az alábbiak:

-   megvetettség, becsmérlés kimutatása magára a feladatra tekintve (Nem fontos, teljesen fölösleges, mire való?…), illetve a személy megvetése, lenézése, becsmérlése (Kinek képzeli ez magát? Túl sokat képzel magáról… Ki ez egyáltalán? Csak nem képzeli, hogy éppen ő?… El ne hidd már neki!… semmibe-vevés, fejelfordítás, pletykálkodás, alapnélküli rágalmazás, kifigurázás, nevetségessé tétel…)

-   megátkozása a feladatnak, vagy átokmondás magára a személyre (Úgysem lesz ebből semmi! Nem sikerült ez még senkinek! Hát csak pusztuljon bele a nagy akarásba!…)

-   konkrét akadályoztatás (Terembérlet felmondása, segítők elé gördített akadályok, váratlan elfoglaltság közbejötte, csőtörés, áramkimaradás, baleset, sztrájk, emberi hazugságok…)

-   molesztálások (Részeg vagy állandó zajt okozó szomszéd, a lakásunkat rendszeresen eláztató felső szomszéd… téves telefonhívások, ablak alatt bekapcsolt motorral „ottfelejtett” nehézgépjárművek, ablak alatt elállított kipufogóval rendszeresen motorozó, mutatványozó fiatalok, éjszakai becsöngetések… imádkozás és Bibliaolvasás közbeni megzavarások, kiborult munkahelyi vezető… rosszindulatú munkatársak…)

-   anyagi helyzet megrontása (Váratlan munkanélküliség, betegség miatti állásvesztés- többletköltségek, vállalkozások ellehetetlenítése, egyre gyakoribb vadkárok, saját állatállomány megbetegítése, pusztítása, vagyonvesztés, tartós fogyasztási cikkek feltűnően gyakori meghibásodása-csereigénye, gépkocsi megrongálása-eltulajdonítása, betörések, lopások, rablások… örökségből való kitagadás… jó szándékból kölcsönadott pénzek vissza nem fizetése…)

-   egészségi helyzet megrontása, testi fájdalmak okozása… a gyermek sorozatos megbetegítése… áramütés, közlekedési baleset… tartós egészségkárosodás… álmatlanság előidézése, egy éjszaka alatt többszöri felébresztés…

Nem is részletezzük tovább! Nyilván ezek egyike-másika minden ember életének apró megkeserítője is lehet, viszont aki az Úr Jézus Krisztus munkájába állt be, annak sajnos ezek mind gyakoribb és egyidejű jelenlétével kell számolnia. Mindezek mögött a gonoszságok mögött tehát mindenkor az ördög és bukott angyalai húzódnak meg. Tudjuk, hogy az apostolokat is mennyi zaklatás érte, Pál apostol saját zaklatásairól még külön listát is készített.

„A zsidóktól ötször kaptam negyven botütést egy híján. Háromszor megostoroztak, egyszer megköveztek, háromszor hajótörést szenvedtem, éjt-napot a mélységben töltöttem; Gyakran voltam úton (Új ford.) veszedelemben folyó vizeken, veszedelemben rablók közt, veszedelemben népem között, veszedelemben pogányok között, veszedelemben városban, veszedelemben pusztában, veszedelemben tengeren, veszedelemben hamis atyafiak közt; Fáradságban és nyomorúságban, gyakorta való virrasztásban, éhségben és szomjúságban…” (2. Kor 11, 24-27) 

Ne a nehézségekre tekints! 

Föltétlenül szólni kívántunk e nehezítő körülményekről is, azonban nem szeretnénk, ha az ezektől való előzetes félelem negatív módon befolyásolná a kiválasztással kapcsolatos gondolatainkat, és mindenképp jobbnak tartanánk egyszerű „hétköznapi” munkásként megbújni, mint a kiválasztásra vágyni. Mintha azt várnánk el másoktól, hogy harcoljanak kedvükre az arénában, mi inkább a lelátóról szemléljük a dolgokat. Szeretnénk mindenkit emlékeztetni arra, hogy Nehémiás újjáépítő csapatára és őreá saját magára is fegyveresek kívántak rárontani szinte a teljes falfelújítás ideje alatt, emellett őt külön is tőrbe akarták csalni, hogy megöljék. Mert az Úrnak dolgozott! És végülis milyen kár érte? És Pál apostolt milyen kár érte? Mindvégig kitartott amellett, mert előre tudta, hogy végezetül eltétetett számára az igazság koronája (2. Tim 3, 8) 

Ha az Úr Jézus Krisztus kiválaszt egy munkára, örülj! Adj hálát érte, hogy a Királyok Királya és az Uraknak Ura téged választott ki, téged tartott a legalkalmasabbnak, a legmegbízhatóbbnak, a leghűbbnek arra, hogy az Ő bizonyságaival és az Ő segítségével, az Ő dicsőségére te valósítsd meg az Ő akaratát! És ne a nehézségekre tekints, hanem mindvégig Őreá, az Úr Jézus Krisztusra, és nagy lesz akkor a te jutalmad!

Reméljük sikerült Nehémiás könyvének néhány fejezete felhasználásával, ha csak vázlatosan is, egy olyan rövidke tanítást átnyújtanunk neked, amelyből tájékozódhatsz arról a fajta „újszövetségi kiválasztás”-ról, amikor az Úr Jézus Krisztus választ ki eleve elrendeléssel munkásokat isteni célok érdekében elvégzendő feladatokhoz, munkákhoz. Igyekeztünk képet adni magáról a kiválasztásról elsődlegesen a hívő oldaláról tekintve a dolgokat, hogy mindenki felismerhesse, ha ő került ebbe a kiváltságos helyzetbe. Szándékunkban állt egyben – kifejezetten gyakorlatias módon – bemutatni a kiválasztással járó nehézségeket is, hogy véletlenül se érjen senkit meglepetés.

Hogy méginkább rögzüljön benned, fentebb írt sorainkat újra leírjuk: „Ha az Úr Jézus Krisztus kiválaszt egy munkára, örülj! Adj hálát érte, hogy a Királyoknak Királya és az Uraknak Ura téged választott ki, téged tartott a legalkalmasabbnak, a legmegbízhatóbbnak, a leghűbbnek arra, hogy az Ő bizonyságaival és az Ő segítségével, az Ő dicsőségére te valósítsd meg az Ő akaratát! És ne a nehézségekre tekints, hanem mindvégig Őreá, az Úr Jézus Krisztusra, és nagy lesz akkor a te jutalmad!”

Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!