2017. január 27., péntek

Az Úr Jézus Krisztus gyülekezete...3.



Abban a hosszú Igében, amelyben a választófal lebontásáról volt szó, azt olvashattuk, és még nem tértünk ki rá, hogy az Úr Jézus Krisztus, halálával eltörölte az „…Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét,...”. azaz, a Gyülekezetre nem vonatkoznak a Sínai hegynél, és az azt követően adott parancsolatok. Két okból: A Sínai hegynél Isten a zsidó néppel kötött szövetséget, és nem a Gyülekezettel. Hogyan vonatkozhatna tehát reá, törvényeivel együtt, az a szövetség, ami nem vele köttetett? A másik ok, hogy Urunk minket szabadságra hívott el. Minket nem kell, hogy törvények és rendelkezések vezéreljenek, minket az Úrnak Lelke vezérel,

„… és ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság.” (2 Kor 3, 17) 

Ha a Szentírás szerint a Gyülekezet tagjai nem állnak a törvények alatt, miért ír Pál számtalan olyan rendelkezést, amiket ha a Szentlélek kijelentéseként, tehát Igeként értelmezünk, be kellene tartanunk? Nem minősül ez törvénykezésnek? Ilyen például, hogy az asszonynak kötelessége bekötnie a fejét, ezzel mutatva, hogy ő már hatalom alá rendelt személy. Vagy, az asszonyi példánál maradva, az asszony miért nem beszélhet egy helyi gyülekezeti alkalmon, miért kell neki mindvégig csendben lennie? Miért szabályozzák azt, hogy a férfinak és a nőnek milyen hosszú legyen a haja? Kedves Testvérünk, ezek nem törvények, ezek közül egyet sem kell betartanod. Ezeket az előírásokat úgy fogd fel, hogy ezek ajánlások, a Szentlélek azért íratta le ezeket, hogy megtudd, hogyan lehetsz kedves Isten előtt, vagy megtudd, mit nem szeret Isten. Ő tudja, hogy ezeket miért íratta le, valami nyomós oka bizonyára volt rá. De hogy ezeknek az ajánlásoknak az ismeretében, te mit teszel, hogyan fejezed ki engedelmességedet, hogyan mutatod ki Isten iránti hűségedet, az már a te dolgod.

„Minden szabad nékem, de nem minden használ, minden szabad nékem, de nem minden épít.” (1 Kor 10, 23) „… akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.” (1 Kor 10, 31)

Hát cselekedjük ezekután azt, ami használ, ami épít, de mindent Isten dicsőségére tegyünk, az ő tetszésére! Nincs tehát törvény arra vonatkozólag, hogy mit tegyünk, de arra sincs, hogy mit ne tegyünk. A Szentlélekkel betöltekezett Jézus Krisztus azt mondta, hogy Őt azért szereti az Atya, mert mindig azt cselekszi, ami kedves az Atyának. Ki vezérli a Gyülekezetet és ki vezérel személy szerint téged is, ha a Gyülekezet tagja vagy? Ugyanaz a Szentlélek. Hallgass tehát Reá! Mindenekelőtt, kutasd Isten Írott igéit, de legyenek előtted a zsidó nép számára adott törvények is! Isten ezekben nyilatkozta ki Önmagát, azért adta ezeket, hogy megismerjük Őt, és megtudjuk miről mi a véleménye, mi kedves Őelőtte. A Szentlélek mindig eszedbe fogja juttatni Istennek azt az Igéjét, amelyekre adott szituációban éppen szükséged van, persze csak akkor, ha voltál olyan engedelmes, és elolvastad Isten írott Igéit.

Három egyszerű kérdés: Vállalkozó vagy, egyben a Gyülekezet tagja. Csábítóan nagyobb jövedelemre tehetnél szert, ha a valódi jövedelmed eltitkolása révén nem fizetnéd be az adót. Lehetsz-e engedetlen az állammal szemben? ”Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak, mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és a mely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek… Adjátok meg azért mindenkinek, a mivel tartoztok…” (Róm 13, 1, 7) Ha ezt az Igét juttatja eszedbe a Szentlélek, és Isten előtt kedves akarsz lenni, helyesen jársz el, ha adódat maradéktalanul befizeted. Egy másik kérdés: Viselhet-e, hordhat-e nadrágot, csizmát egy olyan nő, aki tagja a Gyülekezetnek? „Asszony (leány) ne viseljen férfiruházatot,…mert mind útálatos az Úr előtt, a te Istened előtt, a ki ezt míveli.” (5 Móz 22, 5) Bár ez ószövetségi Ige, de attól Istennek ez a véleménye. Ha nem akarsz „utálatos” lenni Őelőtte, ne viselj férfi holmit! Harmadik kérdés: Szabad-e Gyülekezeti tagként paráználkodni? Mit mond erről Isten Igéje? „A… paráznáknak… része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz,… ”  (Jel 21, 8). Ha reád már semmilyen törvény nem is vonatkozik, mégse tedd, mert félő, hogy engedetlenséged miatt, Isten egyszerűen kivág a szelíd olajfából, és könnyen a „tűzzel és kénkővel égő tóban” találod majd magad.

Befejezésül, szeretnénk összefoglalni és tisztázni, hogy nem a helyi templomokban időnként összegyűlő, önmagukat hívőknek mondott közösségek, kis gyülekezetek alkotják az Úr Jézus Krisztus Gyülekezetét. Hanem az ezekben lévő, vagy egyáltalán semmilyen látható szervezethez nem tartozó, kis létszámban megtért, újjászületett keresztyének alkotják ezt a láthatatlan Gyülekezetet. Ez a Krisztus teste, amelybe, ismét hangsúlyozzuk, kizárólagosan megtérés és újjászületés útján lehet bejutni.

Tégy meg mindent azért, hogy az üdvözülők közé tartozz! Ha pedig már a Gyülekezet tagja vagy, élj méltóan ahhoz, vigyázz, hogy hitedben meg ne fogyatkozz!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!