2017. január 7., szombat

Miért és kiért imádkozzunk?...3.



A bölcsesség kérésének egy csodálatosan szép példáját olvashatjuk az ószövetségi iratok között található, Királyok 1. könyvében. Amikor Dávid király után fia, a fiatal Salamon került Izrael trónjára, bölcsességet kért Ábrahám, Izsák és Jákob Istenétől, hogy megfelelőképpen, Isten tetszésére vezethesse majd, Isten szeretett népét.

„És tetszék e beszéd az Úrnak, hogy Salamon ilyen dolgot kért. Monda azért az Isten néki: Mivelhogy ezt kérted tőlem, és nem kértél magadnak hosszú életet, sem nem kértél gazdagságot, sem pedig nem kérted a te ellenségidnek lelkét, hanem bölcsességet kértél az ítélettételre, ímé a te beszéded szerint cselekszem, ímé adok néked bölcs és értelmes szívet, úgy, hogy hozzád hasonló nem volt te előtted, és utánad sem támad olyan, mint te. Sőt még a mit nem kértél, azt is megadom néked, gazdagságot és dicsőséget, úgy, hogy a királyok között nem lesz hozzád hasonló senki minden te idődben. És ha az én utaimon járandasz, megőrizvén az én végzéseimet és parancsolataimat, amiképpen járt a te atyád Dávid, meghosszabbítom élted idejét.” (1 Kir 3, 11-14) 

Salamon király bölcsességet kért, de az Úr, kérésének teljesítése mellett, megajándékozta őt hatalmas gazdagsággal és hosszú élettel is. Szintén ebben a könyvben olvashatjuk Salamon templomszentelési imádságát, amelyből egy különös részt idézünk most:

„Sőt még az idegen is, a ki nem a te néped, az Izrael közül való, ha eljövénd messze földről a te nevedért, (mert meghallják a te nagyságos nevedet, és a te hatalmas kezedet és kinyújtott karodat), és eljövén imádkozánd e házban, te hallgasd meg a mennyekből, a te lakhelyedből, és add meg az idegennek mindazt, a miért könyörög néked, hogy mind az egész földön lévő népek megismerjék a te nevedet, és féljenek úgy téged, miképpen a te néped az Izrael, és ismerjék meg, hogy a te nevedről neveztetik ez a ház, a melyet én építettem.” (1 Kir 8, 41-43)

Tudjuk, hogy Salamon király építtette fel, Isten földi tartózkodási helyének, az impozáns, jeruzsálemi templomot. Mint olvashattuk, templomszentelési imájában Salamon, megemlékezett a pogány (nem zsidó) népekről is, és azt kérte Istentől, ha ezek közül a népek közül, bárki eljön ehhez a templomhoz, Isten, éppen saját nevének megdicsőülése érdekében, teljesítse mindazt, amiért az ide elzarándokolt jövevény könyörgött. (Szép példája ez a másokért, hitetlenekért való imádságnak.) Isten, válaszában megígérte Salamonnak, hogy ezt a kérését is teljesíti.

Miért és kiért imádkozzunk? Személyesen ismertük azt az idős keresztény testvérünket, aki a dicsőítés, hálaadás után mindig, egy egyszerű, kockás füzetből olvasta fel, hangosan, imakéréseit. Amikor ezek a kérések teljesültek, a témát egyszerűen áthúzta füzetében. A füzet csaknem tele volt már áthúzott bejegyzésekkel. Saját fülünkkel hallottuk, amikor lányának, vejének autót kért Istentől, mivel ők anyagi okok miatt, saját erőből, még használtat sem tudtak volna venni. A járműre viszont, kisgyermekük betegsége miatt, nagy szükségük lett volna. Egy hét sem telt el, a család kapott egy kifogástalan állapotban lévő használt autót, egy módosabb, keresztény családtól. Az ima meghallgatásra talált, az Úr Jézus könyörületességre indította e család szívét, akik egyik autójukat, természetesen mindennemű térítés nélkül, átadták a családnak.

Egy más esetben, szintén hallottuk, annak a férfitestvérünknek az imáját, aki egy zsebnaptárból fohászkodott. Csak azért írunk le emlékezetből, szabadon idézve, egy részletet az általa elmondottakból, hogy újabb témákat mutathassunk be arra vonatkozóan, hogy miért és kiért lehet imádkozni. 

„… kérlek, Úr Jézus Krisztus, segíts Margitkának és Jánosnak, hogy nagyobb megértést tanúsíthassanak egymás iránt! Különösen most, amikor Margitkánk kisgyermeket vár. Kérlek egyben, hogy könnyítsd meg az ő terhességét, és add meg, hogy egészséges gyermeke születhessen! Kérlek, védelmezd meg a bátyám földjét, mert állandóan lopkodják róla a termést! Azt is kérem, hogy sikerüljön Zsuzsikánk KRESZ vizsgája, láthattad Uram, milyen szorgalommal készült rá! Úr Jézus Krisztus, áldd meg az öcsémet, vedd el tőle a poharat, segíts neki, hogy meg tudjon szabadulni az alkoholtól! Imádkozok Kovács szomszédomért is. Nagyon beteg. Kérlek, gyógyítsd meg őt, de mindenekelőtt enyhítsd a fájdalmát, mert nagyon szenved! Egyben kérlek, használd fel számára ezt az időt, hogy elgondolkozhasson az egész életén! Jusson el odáig, hogy felismerhesse a bűneit és megtérjen! Urunk, Jézus Krisztus, segíts rajtunk, hogy idén egy kicsivel olcsóbban jussunk hozzá a tüzelőhöz, vagy adj nekünk enyhébb telet…”


Látod, mindenért imádkozhatsz! És soha ne gondold, hogy ennyi kérést, már csak illemből is, nem szabad Isten elé vinni!  Teremtő Istened mindenben a segítségedre akar lenni. Imádkozz értünk is! Kérjed a Mindenható Istent, hogy áldja meg e téren kifejtett munkánkat!

Folytatás holnap








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!