2017. március 21., kedd

Asszonyok a Gyülekezetben...1.



Néhány évig egy olyan családi házban laktunk, aminek a teteje palával volt burkolva. A ház mindössze tizenöt éve épült, de amikor esett az eső, akkor a tető eleinte ritkábban, majd az idő multával egyre gyakrabban beázott. Állítólag a sok savas eső ártott a palának, károsodott a szerkezete, és egy idő után elveszítette vízzáró képességét. Először kis tócsák keletkeztek a padláson, majd a víz további utat keresve magának áttört a gerendázaton, és csepegni kezdett odabenn a mennyezet. Hogy a bútort, szőnyeget, parkettát megvédhessük, ide egy vödröt, oda egy tálat kellett tenni, ezekkel tudtuk felfogni a lecseppenő vizet. Az edények jelenléte különös hangulatot adott. Amellett, hogy kerülgetni kellett azokat, éberen kellett figyelni, hol történik újabb csepegés, és máris lehetett szaladni újabb tálért, lábasért, lavórért. Már a padláson is voltak felfogó edények, ezek rendszeres ürítése ugyanolyan fontos volt, mint a lakásban elhelyezetteké. A védekezést külön nehezítette, hogy előre kiszámíthatatlan volt, mikor melyik pala ázik át. Természetesen az egyes beázásokat követően az eső elmúltával még legalább egy napig csepegett a mennyezet. Az igazi megoldást ismertük, viszont nem volt rá pénzünk. Maradt hát a kellemetlenség, a kiszámíthatatlanság, a bosszankodás.

A Biblia ismeri ezt a nehezen elviselhető helyzetet. A Példabeszédek könyvében kétszer is emlegeti, bár nem önálló eseményként ír róla, hanem mindenkor egy hasonlatban említi azt.

„… mint a szüntelen csepegés, az asszonynak zsémbelődése.” (Péld 19, 13) Ugyanez az új ford. Biblia szerint: „… mint a szüntelen csepegő háztető, olyan a zsémbes asszony.”

„A sebes záporeső idején való szüntelen csepegés, és a morgó asszonyember hasonlók.” (Péld 27, 15) Ugyanez az új ford. Biblia szerint: „A záporeső idején csepegő háztető és a zsémbes asszony egyformák.”

A Biblia tehát a beázó, csepegő háztetővel járó kellemetlenséget, kiszámíthatatlanságot és bosszankodást egy zsémbes, házsártos asszony viselkedéséhez hasonlítja. Ha oly gyakori is a zsémbes asszony, nem muszáj, nem feltétlenül kell minden asszonynak zsémbesnek lennie! Másféle asszonyról is tud a Biblia és azt a férfi számára Istentől jött áldásnak, az Úr ajándékának tekinti. Ugyanitt, a Példabeszédek könyvében olvashatjuk a következőt:

„A ház és marha (jószág) atyától való örökség; az Úrtól van pedig az értelmes feleség.” (Péld 19, 14) 

Ha ismered az igazgyöngy keletkezését, akkor tudhatod, hogy az amellett, hogy önmagában is szép, azért különösen értékes, mert ritka, kevés van belőle. Az értelmes, okos, derék asszonyt a Biblia sokkal értékesebbnek tartja az igazgyöngynél, ezért olvashattuk azt az imént, hogy az ilyen asszony ajándék, mégpedig az Úrtól, az Úr Jézus Krisztustól.

„Derék asszonyt kicsoda találhat? Mert ennek ára sokkal felülhaladja az igazgyöngyöket.” (Péld 31, 10)

A Példabeszédek 31, 10-31-ig tartó versei hosszasan sorolják az Isten szemében kedves derék asszony tulajdonságait. Ismerjük most meg, mik ezek!


A derék asszony olyan, hogy a férje szívből megbízhat benne, hiszen egész életén át soha nem cselekszik annak kárára, mindenben a férje javára van, és ezért a férje előtti értékéből soha nem veszít. Ügyeskezű, igyekvő, és panaszkodás nélkül, szívéből is jókedvűen dolgozik. Hasonlóan az egykori kereskedők hajóihoz, ha messzire is kell mennie, akkor is, még a távolból is megszerzi családja számára a szükséges eledelt. Ha kell, éjszaka is felkel, hogy ennivalót adjon háza népének. Ha annak látja szükségét, mezőt is vásárol, abba saját keze munkájával megfeszített derékkal haszonnövényt telepít, néha még éjjelente is azon töpreng, hogyan lehetne még hasznosabb a tevékenysége. Ügyes a háziipari munkákban is, tud fonni, szőni, kötni, varrni, foltozni, felszegni, átalakítani, hímezni. Tenyere nyitva van a nyomorult előtt, kezét nyújtja a szegénynek. Gondoskodik háza népe tiszta és tisztességes öltözködéséről, a téli meleg ruháról, de önmaga is szépen öltözik, egyes ruhadarabjait saját kezűleg készíti. Ügyességéből eredően még egy-két saját maga készítette holmit el is tud adni, ezzel is szolgálva családja jólétét. Nagy gondot fordít arra is, hogy férje öltözködése is megfelelő legyen, ruhadarabjai annak más férfiak előtti tekintélyét ne csorbítsák. A derék asszonyból mindenkor erő és méltóság árad, és nevetve néz a holnap elé. Szájából a bölcsesség beszéde szól, amely a szeretetre tanít. Minden tekintetben ügyel a háza népére, mint láthattuk távol áll tőle a semmittevés. Tisztelik is őt a fiai, és észreveszik rajta az odaszánást, boldognak látják és mondják. A legnagyobb elismeréssel illeti őt a férje is, és azt mondja neki: hogy ha sok asszony is végez derék munkát, te felülmúlod mindegyiket.

Folytatás holnap

Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin


Ne veszekedj, 
imádkozz                        










   Az igaz gyöngynél is drágább


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!