2017. március 4., szombat

Elragadtatás a nagy nyomorúság előtt...2.


2./ Jézus Krisztus próféciája

Idézzük fel együtt azt a jelenetet, amikor Jézus Krisztus kijőve a jeruzsálemi templomból, tanítványaival az Olajfák hegyén beszélgetett!

„És kijővén Jézus a templomból, tovább méne; és hozzámenének az ő tanítványai, hogy mutogassák néki a templom épületeit. Jézus pedig monda nékik: Nem látjátok-é mind ezeket? Bizony mondom néktek: Nem marad itt kő kövön, mely le nem romboltatik. Mikor pedig az olajfák hegyén ül vala, hozzá menének a tanítványok magukban mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének?” (Mt 24, 1-3) 

Amikor a tanítványok mutogatták Jézus Krisztusnak a templom impozáns épületeit, szinte az örökkévalóságig megmaradó szilárd és hatalmas, kiválóan illesztett, rendíthetetlennek vélt köveit, Jézus Krisztus azzal csendesítette el lelkesedésüket, hogy szemükre vetette, nem látnak a dolgok mögé. „… Nem látjátok-é mind ezeket? Bizony mondom néktek: Nem marad itt kő kövön, mely le nem romboltatik.” Nem látjátok, ti sem látjátok – futhatott át Jézus Krisztus gondolatain, – ti sem ismeritek fel az idők jelét? Ha elvetett engem ez a nép, nem ismerte fel meglátogatása idejét, és engem halálra adnak a pogányok kezébe, talán büntetlen maradhat ez a nép? Higgyétek el, itt kő kövön nem marad majd, itt olyan nagy lesz a nyomorúság, hogy azt elképzelni sem tudjátok!

Egy kis idő múlva, amikor már az Olajfák hegyén tartózkodnak, a tanítványok Jézus Krisztus köré sereglettek, és megkérdezték: „… Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének?”

Figyeld meg, hogy a tanítványok HÁROM kérdést tettek fel Jézus Krisztusnak! ELSŐ kérdésük nyomán arra szerettek volna választ kapni, hogy mikor történik meg, hogy csodálatos templomuk semmivé lesz, azaz mikor lesz úgy, hogy „… Nem marad itt kő kövön, mely le nem romboltatik.” MÁSODIK kérdésükben aziránt érdeklődnek, hogy mi lesz a jele Uruk eljövetelének, és HARMADIK kérdésük arra vonatkozott, hogy mi lesz a jele a világ végének. (Az eredeti görög szövegből tudjuk, hogy itt nem fizikai megsemmisülésre vonatkozott a kérdés, hanem egy adott világkorszak lezárására. Magyarul ma így tennénk fel érthetőbben ezt a kérdést: Mi lesz a jele annak, hogy ez a világkorszak lezáródik?)

Akik jó szándékból bár, – és többnyire valóban előnyünkre – részekre osztották a bibliai Igéket, azok jelen esetben (sajnos) nem a tanítványok által feltett kérdések és az arra adott válaszok szerint bontották fel a leírtakat. Engedd meg, hogy mi – természetesen az írott Igék legkisebb sérelme nélkül – most elvégezzük a kérdések és válaszok szerinti részekre bontást, illetve csoportosítást! Az ELSŐ kérdés tehát így hangzott: „… Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek?…” A kérdésre adott válasz a 24. rész, 4-35-ig terjedő verseiben található. A MÁSODIK kérdés így hangzott: „… és micsoda jele lesz a te eljövetelednek?…” A kérdésre a választ a 24. rész, 36-51-ig és a 25. rész, 1-30-ig terjedő versek tartalmazzák. A HARMADIK kérdés így hangzott: „… és (micsoda jele lesz) a világ végének?” A kérdésre a választ a 25. rész, 31-46-ig terjedő versek tartalmazzák. Ezzel a bontással a válaszok könnyebben elkülöníthetők és felismerhetők. (Érdemes ezeket a tól-ig határokat megjelölni a Bibliában!) Haladjunk most végig a feltett kérdéseken és az azokra adott válaszokon!

Az ELSŐ kérdésre Jézus Krisztus figyelmeztetőül elmondta tanítványainak, hogy sok hitető jön majd Ő utána, tehát jól figyeljenek. Hallanak majd országok és nemzetségek (etnikumok) közti háborúkról és háborúk híreiről, de ne rémüljenek meg, ezeknek meg kell történniük. Amikor viszont már éhínségek, döghalálok, járványok, földrengések lesznek mindenfelé, akkor azok már egy nyomorúságos idő kezdetét jelzik. (Ez nyilván érint valamennyi földi lakost függetlenül attól, hogy hívő, vagy nem hívő, pogány vagy zsidó.)

„Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért. És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást. És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek. És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül. És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.” (Mt 24, 9-14)

Az akkori nyomorúságnak több oka lesz. (A Gyülekezet ekkor már nem lesz itt a földön. Azonnal bizonyítjuk!) A világot meghódítani akaró Fenevad üldözni kezdi az Isten által saját papságául kiválasztott 144000 zsidót (Jel 7, 2-8), mivel ők szembeszálltak istentelen új tanaival. De üldözni kezdi a ténykedésük hatására megtért és újjászületett keresztyéneket is, függetlenül attól, hogy azok zsidókból vagy pogányokból lettek-e keresztyének. Sokakat meg is öl közülük. A Fenevad mindezek mellett, a Hamis próféta és a világ királyai közreműködésével a teljes zsidóság ellen, Izráel ellen fordul. Ehhez Isten is hozzájárul, harag lesz ezen a népen (Luk 21, 23), mert ezek a bosszúállás napjai Izráel fiain (Luk 21, 22), szelekciójukra megtisztításuk érdekében kerül sor. (Zak 13, 8-9) Ez az időszak hét évig (más értelmezés szerint csak három és fél évig) tart, ez alatt Isten kitölti a haragját, és apokaliptikus – a Jelenések könyvében leírt – jelenségek közepette az emberiséget, különösképpen a Fenevad birodalmát példátlan méretű (égi) csapásokkal bünteti. Jézus Krisztus mondta: 

„… az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, a mik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.” (Luk 21, 26)

„És a földnek királyai és a fejedelmek és a gazdagok és a vezérek és a hatalmasak, és minden szolga és minden szabad, elrejték magokat a barlangokba és a hegyeknek kőszikláiba; És mondának a hegyeknek és a kőszikláknak: Essetek mi reánk és rejtsetek el minket annak színe elől, a ki a királyiszékben ül, és a Bárány haragjától: Mert eljött az ő haragjának ama nagy napja; és ki állhat meg?” (Jel 6, 15-17)

„… akkor nagy nyomorúság lesz, a milyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha. És ha azok a napok meg nem rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekülhetne meg; de a választottakért megrövidíttetnek majd azok a napok.” (Mt 24, 21-22)

Olvashattad: „… az emberek elhalnak a félelem miatt” „… az egek erősségei megrendülnek.” Olyan nyomorúság lesz „… a milyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.” Ezeket azért soroltuk fel, hogy bemutathassuk milyen nagy szeretettel lesz akkor (is) az Úr Jézus Krisztus a Gyülekezete iránt, hogy mindezek elől a nehézségek elől kimenti a földről! Csak megismételni tudjuk korábbiakban írott kérdésünket: „Talán igazságos lenne, hogy akik az Úr Jézuséi, ugyanazt a haragot, ítéletet és szenvedést éljék majd át, mint azok a bűnösök, akik soha nem akartak az Isten tetszésére élni?”

Folytítás holnap



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!