2017. március 15., szerda

Növekedjetek a hitben!...3.



Hogyan növelhető a hit? Már az apostolok is szerettek volna maguknak nagyobb hitet.

„És mondának az apostolok az Úrnak: Növeljed a mi hitünket! Monda pedig az Úr: Ha annyi hitetek volna, mint a mustármag, ezt mondanátok ím ez eperfának: Szakadj ki gyökerestől, és plántáltassál a tengerbe; és engede néktek.” (Luk 17, 5-6) 

Jézus Krisztus válaszát nehéz megérteni. Mi úgy gondoljuk, válaszában egy olyan célt jelölt ki a tanítványok számára, ami ugyancsak vonzó és csábító lehet arra, hogy törekedjenek a minél nagyobb hit elérésére. Mintha egy tanyájáról addig még soha ki nem mozdult, futkározó fiúcskának azt mondaná valaki, ha majd elég gyorsan tudsz futni, eljuthatsz a világ minden részére, a világ nagy városaiba, megláthatod a tengert, megláthatod az óceánokat, utazhatsz repülőn a felhők felett, lehet majd szép házad, autód, sok pénzed. Vajon nem ösztönözné-e őt ez? Szeretné-e ha mindez majd így lenne?

Jézus Krisztus növelhette válaszával a tanítványok hitét? Igen. Bizonyára többet is mondott volna, ha úgy gondolta volna, hogy ez a válasz nem elegendő. De nem mondott többet. Jó lett volna, ha a tanítványok tovább kérdezték volna: Jézus, hogyan juthatunk ilyen mértékű hitre? Jézus Krisztus elegendőnek látta, hogy tanítványai vele vannak, hogy követik őt, hallják minden beszédét, megértik tanításait, látják cselekedeteit, gyógyításait, csodáit. Tudta, hogy minél inkább megismerik Őt, annál nagyobb lesz a személyébe és tanításaiba vetett bizalmuk. Küldetése, odaszánt élete, mások miatt elszenvedett halála, majd a halálból való feltámadása, elegendő lesz számukra ahhoz, hogy nagyobbat is cselekedjenek attól, minthogy egy eperfát küldjenek tövestől a tengerbe, képesek legyenek akár az életüket is odaadni majd hitükért.

Néhány sorral fentebb azt kérdeztük: hogyan növelhető a hit. Kedves Testvérünk, azt kell mondanunk, hogy így. A kijelentett vonzó és csábító cél (örök élet) tudatában törekedj arra, hogy minél jobban megismerd az Úr Jézus Krisztust. Olvasd rendszeresen a Bibliát, hiszen abban van leírva mindaz, amiből megismerheted a személyiségét, jellemét, cselekedeteit, csodatételeit, ígéreteit. Jézus Krisztus egyszer így szólt hitetlen hallgatóságához:

„Ti azért kutatjátok az Írásokat, mert azt gondoljátok, hogy azokban van az örök életetek: pedig azok rólam tesznek bizonyságot,…” (Ján 5, 39) 

Jézus Krisztus egy alkalommal bement egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony befogadta Őt a házába. Azt olvashatjuk a Bibliában, hogy volt ennek az asszonynak egy Mária nevű testvére, aki Jézus lábaihoz ült és hallgatta az Ő beszédét. Miután Márta azon foglalatoskodott, hogy mind jobban ellássa a vendéget, egy idő után kérte Jézust, hogy szóljon rá a testvérére, merthogy ő csak tétlenkedik. Jézus viszont azt felelte Mártának: 


„… Mártha, Mártha, szorgalmas vagy és sokra igyekezel: De egy a szükséges dolog: és Mária a jobb részt választotta, mely el nem vétetik ő tőle.” (Luk 10, 41-42) 

Mária, mint olvashattuk Jézus lábaihoz ült és hallgatta az Ő beszédét. Nekünk már nincs erre módunk, hogy közvetlenül hallgassuk Őt, arra viszont törekedjünk, hogy hitünk növelése érdekében minél gyakrabban hallhassuk a Róla szóló beszédeket. Ha lehetőségünk van rá, menjünk oda, ahol Őróla beszélnek, igyekezzünk olyan közösségben forgolódni, ahol Róla esik szó. Hogyan írja Pál apostol?

„… a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.” (Róm 10, 17) 

Halld meg most szíveddel és lelkeddel azt a néhány verset, amit szintén Pál apostol írt az Úr Jézus Krisztusról!

„A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő, Hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén; És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig. Annakokáért az Isten is felmagasztal őt, és ajándékoz néki oly nevet, a mely minden név fölött való; Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké. És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” (Fil 2, 6-11) 

Halld most meg szíveddel és lelkeddel, hogyan beszélt a Szentlélek által az Úr Jézus Krisztus (az Atyával) Dávid zsoltárában, mielőtt a földre jött volna!

„Véres áldozatot és ételáldozatot nem kedveltél; füleimet fölnyitottad; égőáldozatot és bűnért való áldozatot sem kívántál. Akkor azt mondtam: Ímé jövök; a könyvtekercsben írva van felőlem, Hogy teljesítsem a te akaratodat; ezt kedvelem, én Istenem, a te törvényed keblem közepette van. Vígan hirdetem az igazságosságot a nagy gyülekezetben; ímé, nem tartom vissza ajkamat, te tudod, óh Uram! Igazságosságodat nem rejtem el szívemben, elmondom a te hűségedet és segítségedet; nem titkolom el kegyelmedet és igazságodat a nagy gyülekezetben.” (40. Zsoltár 7-11)

Az Úr Jézus kegyelmére és könyörületére, együttérzésére és szeretetére jellemző, hogy:
„Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertya belet nem oltja ki, a törvényt igazán jelenti meg.” (Ézs 42, 3) 

Sokan mondták a történelem során és mondják ma is a zsidók elmarasztalására, hogy kiirtották a Messiást, bűnhődjenek hát. Te viszont ismerd fel az Úr Jézus Krisztusban, hogy Ő Isten Bárányaként önként jött el, abból a célból, hogy életét adja a bűnösökért! Hogy helyettük viselje el a büntetést. Önként vállalkozott erre. (Más kérdés, hogy ennek éppen zsidó környezetben kellett történnie.) Mit mondott erről Jézus Krisztus?

„Azért szeret engem az Atya, mert én leteszem az én életemet, hogy újra felvegyem azt. Senki sem veszi azt el én tőlem, hanem én teszem le azt én magamtól. Van hatalmam letenni azt, és van hatalmam ismét felvenni azt,…” (Ján 10, 17-18) 

Olvass el mindent, ami Vele kapcsolatos! Kérj Róla szóló könyveket, ha módodban áll, rendelj meg ilyeneket! Hittestvéreid bizonyára örömmel segítenek neked ebben. És szüntelenül imádkozz! Íme, a Biblia legrövidebb, de annál sokat mondóbb Igéje!

”Szüntelen imádkozzatok.” (1 Thessz 5, 17) 

Növekszik a hited azzal is, ha látod, vagy mások észreveszik rajtad, hogy valahogy más vagy, más lettél amióta megtértél, tégy bizonyságot arról, hogy miért van ez, kitől van ez. Ez részükre magvetés, és közben kiderül, hogy te is erősödsz ettől. Megerősödik elhivatottságod, megerősödik üdvbizonyosságod.

„Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol. Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az idvességre. Mert azt mondja az írás: Valaki hisz ő benne, meg nem szégyenül. Mert nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják. Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.” (Róm 10, 9-17)

Befejezésül Péter apostol buzdító szavaival búcsúzunk:

„Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó Jézus Krisztusunknak ismeretében. Néki legyen dicsőség, mind most, mind örökkön-örökké. Ámen.” (2 Pét 3, 18) 

Reméljük sikerült felhívnunk a hitbeli növekedés fontosságára és lehetőségeire a figyelmedet. Tanításunkkal arra szerettünk volna (többek között) rávilágítani, hogy az Úr Jézus Krisztusba vetett hited fejlődésében bár többen is segítségedre lehetnek, mi magunk is ebben fáradozunk, de elmaradhatatlan a te odaadó érdeklődésed, szereteted és kitartó, állhatatos munkád. Ebben a tevékenységedben (is) áldjon meg téged az Úr Jézus Krisztus!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!