2017. április 29., szombat

A 119. Zsoltár: imádság...1.



Kifejezetten, mindenki által ismert rész a Bibliában, amikor Jézus Krisztushoz fordul egyik tanítványa és kéri Őt, hogy tanítsa meg őket, hogyan kell imádkozni.

„És lőn, mikor ő imádkozék egy helyen, minekutána elvégezte, monda néki egy az ő tanítványai közül: Uram, taníts minket imádkozni, miképen János is tanította az ő tanítványait.”(Luk 11, 1) 

Ha most leírnánk, hogy Jézus Krisztus hogyan tanította őket, akkor azt mondanád, jó, jó ezt már ismerjük… Nincs valami új?

Mi úgy tartjuk, hogy nagyon sok ima van a Biblia ószövetségi könyveiben, különösen a Zsoltárok könyvében, ezért úgy döntöttünk, kiválasztunk ezek közül egy olyan zsoltárt, ami önmagában is egy gyönyörűséges ima, és e zsoltár segítségül hívásával imád felépítéséhez és szókincséhez egy olyan bőséges tárházat tesszünk lehetőségként eléd, amelynek segítségével, megfelelő alázattal, egyben nagy örömmel fordulhatsz mennyei Atyádhoz, és Fiához, az Úr Jézus Krisztushoz. Az általunk választott zsoltár, a 119. Zsoltár.

Mielőtt ennek szövegét szinte sorról sorra megnyitnánk előtted, elmondjuk, hogy mi szinte elemeire bontottuk ezt a zsoltárt, hogy még érdekesebb, tanulságosabb, követhetőbb, utólagos „újra szerkesztésével” céljainkra, tehát tanításra alkalmasabb legyen. Természetesen az újra szerkesztésünkkel sem a zsoltár lendülete, sem annak mondanivalója, ihletettsége, de még szókincse sem sérült. Előre szólunk, hogy az egyes szavak leírásánál is ragaszkodtunk a Bibliához, tehát követtük a fordítás helyesírását is. Lássuk mit tettünk valójában!

Először is a zsoltár szövegét öt csoportba válogattuk, azaz az egyes sorokat, mondatokat, gondolatokat megpróbáltuk a következő címszavak egyikéhez sorolni, illeszteni. Ezek a címszavak a következők: magasztalások (dicsőítések, dicséretek), hálaadások, megvallások, ígéretek és személyes kérések. Néhány esetben egy-egy Igét, annak tartalmi mondanivalóját figyelembe véve, kettő vagy néha még több címszó alá is besoroltunk, viszont az ismétlések elkerülése érdekében néhányat az ékesebben megfogalmazottak javára elhagytunk a zsoltárból. Az öt kategória szerinti csoportosítás mellett azért döntöttünk, mert alapvetően egy imának is ezekről kell szólnia, és ebben a sorrendben. Nyilván egy buszon, villamoson, favágás, vagy mosogatás közben, esetleg hirtelen támadt szükség esetén elmondott ima eltérhet és el is tér ilyen formaságoktól, de mi most egy 119. Zsoltár léptékeinek megfelelő „nagy ima” szerkezeti felépítéséről szóltunk.

A magasztalások (dicsőítések, dicséretek) kategórián belül, tovább rendszereztük a zsoltár szövegét, Isten beszédének, Igéinek, bizonyságainak, ítéleteinek magasztalására írott gondolatok szerint, illetve külön csoportosítottuk és szintén sorrendbe szedtük az Isten határozatainak, törvényeinek és igazságának magasztalására írott verseket, majd a cselekedetei dicsőítésével foglalkozókat gyűjtöttük össze, végül ebbe a csokorba helyeztük el mindazokat a magasztalással kapcsolatos  részeket, amelyek arról szólnak, hogy a zsoltár írója – Isten magasztalásakor külön is – miben gyönyörködik. Néha egy Igét kénytelenek voltunk több felé tördelni, így az egyes mondatokon belüli vesszők, mondatvégi pontok gyakran nem a zsoltárban elfoglalt eredeti helyükön szerepelnek. Inkább az összeolvashatóságot helyeztük előtérbe. Minden további részletezés nélkül, „feldolgozás” során mindvégig ugyanezt az elvet követtük. Nézzük ezek után, hogy a zsoltár szerint milyen lehetőségeink vannak Istenünk magasztalására, a hálaadásra, hitünk megvallására, ígéreteink és kéréseink előterjesztésére!

Magasztalások (dicsőítések, dicséretek):

„Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útját, ha nem a te beszédednek megtartása által? Szívembe rejtettem a te beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened. Mily édes az én ínyemnek a te beszéded; méznél édesbb az, az én számnak! A te beszéded megnyilatkozása világosságot ad, és oktatja az együgyűeket, felettébb tiszta a te beszéded. Hajnal előtt felkelek, kiáltok hozzád; a te beszédedben van reménységem. Nyelvem a te beszédedről énekel, bizodalmam van a te igédben! A te igédben van az én reménységem, te igédnek summája igazság. Uram! örökké megmarad a te igéd a mennyben.

Minden tanítómnál értelmesebb lettem, mert a te bizonyságaid az én gondolataim Csodálatosak a te bizonyságaid. A te bizonyságaidat igazságban és hűségben jelentetted meg, és mindenek felett való egyenességben. A te bizonyságaidnak igazsága örökkévaló. Régtől fogva tudom a te bizonyságaid felől, hogy azokat örökké állandókká tetted.


A te szádnak törvénye jobb nékem, mint sok ezer arany és ezüst. Ajkaimmal hirdetem a te szádnak minden ítéletét. Tudom Uram, hogy a te ítéleteid igazak, a te ítéleteid szerint áll minden ma is; mert minden, a mi van, te néked szolgál. Igaz vagy Uram, és a te ítéleted igazságos, és a te igazságod ítélete mind örökkévaló. Naponként hétszer dicsérlek téged, a te igazságodnak ítéleteiért. Várom a te ítéleteidet!


Folytatás holnap

Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!