2017. április 25., kedd

Mi az igazság?...2.

Mi az igazság? – tettük fel a kérdést írásunk címében. Vajon azokra a hiányosságra utaltunk a címben, amelyekről az imént rántottuk le a leplet? Egyáltalán nem. Az előző részben lévőket csupán bevezetőül írtuk, hogy érthető legyen a most következő további fejtegetésünk, hiszen ha szabad azt mondanunk, a továbbiakban is nyelvészkedni szeretnénk. A kiindulási pont és a módszer is azonos lesz, de még a felhasznált eszközök is. Kiindulási pontunk ismét az lesz, hogy „annak idején mi sem értettük”, viszont szerettük volna megérteni ezt és ezt az Igét, módszerünk megint a görög-magyar nyelvi kifejezések egymással történő összevetése lesz, mindezekhez újfent az eredeti görög nyelvű Bibliánkat és a korhoz illeszkedő szótárunkat használjuk majd. A továbbiakban a bibliai igazság szó valódi jelentését és értelmét igyekszünk megtalálni, tehát nem arra leszünk kíváncsiak, hogy Isten írott Igéje mit jelent ki igazságnak, tehát mit tart igazságnak a Teremtő Isten, hanem arra, hogy maga ez a szó, mint fogalom mit jelent. A felvetés jogossága azonnal megvilágosodik, mihelyt előhozakodunk azokkal az Igékkel, amelyeket „annak idején” olvastunk és mondogattunk is, de ha valaki komolyabban az értelmükről faggatott volna bennünket, azonnal kiderült volna, hogy csak „szajkózzuk”, de valójában mi magunk sem értjük azt amit mondunk. Nézzünk hát ezek közül néhányat!

„Akkor eljöve Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék ő általa. János azonban visszatartja vala őt, mondván: Nékem kell általad megkeresztelkednem, és te jősz én hozzám? Jézus pedig felelvén, monda néki: Engedj most, mert így illik nékünk minden igazságot betöltenünk. Ekkor engede néki.” (Mt 3, 13-15) 

Mit akart ezzel mondani Jézus, hogy: „így illik nékünk minden igazságot betöltenünk.”? Ugye belátható, hogy itt nem az vetődik fel, hogy mi az igazság Isten, Jézus vagy Keresztelő János szerint, hanem mit jelent maga a szó, mi az amit illik betölteni itt és most mindkettőjüknek? Az Ige szerint János viszont azonnal megértette, hiszen minden további nélkül: „… Ekkor engede néki.”

„Mikor pedig eljő majd a Vígasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, a ki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot.” (Jn 15, 26)

Létezik tehát valamiféle igazság, amit illett Jézusnak és Jánosnak betölteniük (talán annak eleget tenniük?), ugyanakkor ennek az igazságnak Lelke is van, esetleg egy személy az Igazság Lelke? Őt kell betölteniük? Még tovább bonyolódik a helyzet, ha mindezeket összevetjük ezzel:

„… mert a Lélek az igazság.” (1 Ján 5, 6) 

Tehát maga az igazság egy lélek? Vagy maga az Úr Jézus Krisztus? Akkor pedig mit kell nekik betölteniük Jánossal? Pedig bizony Jézus Krisztus ezt mondta, hogy Ő az igazság!

„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.” (Jn 14, 6)

Most aztán hogyan döntsünk? A Lélek az igazság, vagy Jézus az igazság? Utoljára még egyetlen Igét nézzünk meg Pál rómaiakhoz írt levéléből!

„Most pedig törvény nélkül jelent meg az Istennek igazsága, a melyről tanúbizonyságot tesznek a törvény és a próféták.” (Róm 3, 21) 

Végülis azt az igazságot kellett betölteniük, talán annak kellett eleget tenniük, amely igazság az Atyától származik és egy személy, vagy a Szentlélek vagy Jézus Krisztus, vagy valami más, de olyan, hogy arról a törvény és a próféták is bizonyságot tettek, annak ellenére, hogy most a törvény nélkül jelent meg. Hát nem érezzük magunkat úgy, mint ahogyan Pilátus érezhette magát, amikor előtte állt Jézus Krisztus a kihallgatásakor? Ő is ezt kérdezte (pedig jogász volt):

„… Micsoda az igazság?…” (Jn 18, 38) 

Mondhatni nehéz helyzetben volt Ő is, mert közvetlenül azelőtt Jézus Krisztus ráadásul ezeket mondta neki:

„… Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, a ki az igazságból való, hallgat az én szómra.” (Jn 18, 37) 

Kedves Testvérünk! Ha most azt mondod, hogy te mindezeket teljes összefüggéseiben érted, akkor örvendezhetsz. Mi is örvendezünk, mert számunkra is megadatott már, hogy megérthessük mindezeket. A mi elménket is megnyitotta ugyanis ezekre vonatkozóan az Úr Jézus Krisztus a Szentlélek által. Szeretnénk viszont most már az áldás tovább adásával mi magunk is megörvendeztetni azokat, akiknek ezekben az Igékben még nincs teljes világosságuk. Ha sikerül egy teljes képet adnunk az „igazság” szó valódi tartalmáról, akkor reményeink szerint nem csupán az említett Igéket, hanem Istennek valamennyi olyan Igéjét megértheti mindenki, amely a Bibliában az igazsággal kapcsolatosan került lejegyzésre,  ezáltal újabb betekintést kaphat Isten országának fölöttébb értékes és érdekes titkaiba.


„… Micsoda az igazság?…” – kérdezte Pilátus Jézustól. De Jézus válasza már nem érdekelte. „… És a mint ezt mondá, újra kiméne a zsidókhoz, és monda nékik: Én nem találok benne semmi bűnt.” Ha Pilátust nem is érdekelte, hogy Jézus Krisztus szerint mi az igazság, bennünket érdekelt, és tudd meg te is!

Folytatás holnap

Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!