2017. április 11., kedd

Bálványimádás…4.



A mammon a fényűzés és a gazdagság – Jézus idejében jól ismert – arám elnevezése. Jézus Krisztus úrnak mondta, mert úgy látta, hogy a mammon az emberek szemében nagy tekintéllyel rendelkező hatalmasság. A mammon szelleme, amely egyúttal magának a birtoklási vágynak is a szelleme, olyan erős és sikereiben öntelt szellem, hogy még Isten Szent Szellemével is képes dacolni. Igyekszik meggyőzni a világot saját személyének fontosságáról, nélkülözhetetlenségéről, elsődlegességéről. Képes magát életcélként, a megelégedettség és boldogság egyedüli letéteményeseként előadni. A mammon gyakorlati megtestesítője maga a pénz, amely már lényegénél fogva is „hamis” (Luk 16, 9)

„A kik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértetbe meg tőrbe (kísértésbe és csapdába /Új ford./) és sok esztelen és káros kívánságba esnek, melyek az embereket veszedelembe és romlásba merítik. Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme: mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magokat általszegezték sok fájdalommal.” (1 Tim 6, 9-10)

A mammonért (pénzért) való sóvárgás az alapja olyan gonosztetteknek, mint kapzsiság, csalás, lopás, rablás, gyilkosság, hamisítás, vesztegetés, korrupció, pártoskodás, de igen gyakran alapja lehet a személyiség torzulásának, az irigységnek, a gőgnek, a hatalmaskodásnak, az összeomlásnak, a hazugságoknak, a hamis vádaskodásoknak, eltitkolásoknak, érdekházasságoknak, az Isten dolgai iránt való teljes érdektelenségnek, hogy csak néhányat soroljunk fel azok közül, ami feltétlenül e bálványszellem számlájára írható.

Sajnálatos, hogy a fentiek némelyikét még a közhangulat is „bocsánatos bűnnek” tulajdonítja, vagy lágyabb kifejezéseket használ azokra. Az adócsalókat – a magyar ember a török hódoltság óta – inkább csak huncutnak, esetleg ügyeskedőnek, a pénzsóvárokat inkább élelmesnek, minden hájjal megkentnek, a gőgöst befutottnak, a csalót esetenként követendő példának tartja. Ezért lopják sokan az áramot, a gázt, a vizet, és teljesen hétköznapi trükközésnek minősül, ha a megrendelőnek visszaosztanak a haszonból, vagy ajándékkal vesztegetik meg. Működnek a számlagyárak, forognak a fekete áruk, természetessé vált a fekete munka, az Áfa csalás stb. Mindez a mammonért.

A farizeusok is pénzsóvárok voltak (Luk 16, 14), de az emberek egyre pénzsóvárabbak lesznek és ráadásul tömeges méretekben, az utolsó időkben (2. Tim 3, 2).

Isten gondviseléséről egy igen szemléletes példázatban beszélt hallgatóságához Jézus Krisztus (Mt 6, 25-32). Keresd ki ezt az Igeszakaszt és olvasd el! A gazdagságról és szegénységről egy csodálatos, összefoglaló Igét találhatunk a Példabeszédek könyvében is:

„… szegénységet vagy gazdagságot ne adj nékem (Uram)… Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!” (Péld 30, 8-9) 

Talán nem is gondoltunk eddig arra, hogy bálvány lehet számunkra maga a világ is, amely a szem kívánságával, a test kívánságával és az élettel való kérkedés vágyával tör ránk, és akar bennünket elszakítani Teremtő Istenünktől. Ez a démonok által támogatott bálvány is az emberek gyenge pontjait keresi, akaratgyengeségét használja ki, elterelve az emberek figyelmét, hamis célokat jelöl meg számukra. Ez a bálvány szoros kapcsolatban áll a fényűzés és gazdagság szellemével, gyakran együttmunkálkodnak az emberek megtévesztésén. Egy szép autó, ruha vagy ékszer, egy szép nő, vagy kigyúrt férfi, az alkohol vagy drogmámor, egy felkapott nyaralóhely meglátogatása, egy luxusutazás, egy befolyásos állás, a közszereplés iránti vágy, egy sport, egy művészi vagy modellkarrier, személyes siker elérése mind-mind boldogságpótlékként kínálja magát és hálózza be az embereket. Sokszor anélkül, hogy ők ezt észrevennék, meggondolatlanul odaadják magukat a világ szeretete szellemének, behódolnak annak, amely mindaddig támogatja is őket, amíg olyan csapdába kerülnek, amiből már nagyon nehéz kiszabadulni. A bálvány célja, hogy ne keresd Istent, van „attól” jobb is.

Gyakran ördögi erők tartják kézben az emberek egyes hagyományait, ünnepeit, ünnepléseit is, ezektől is nehéz megszabadulni, különösen nehéz lerombolni azokat. Próbáld meg, hogy halottak napján nem viszel virágot és gyertyát a temetőbe, nem küldesz üdvözletet anyák napjára vagy nem emlékezel meg valakinek a névnapjáról, nem ünnepled meg a karácsonyt… Démonok hatása alatt álló környezeted ezért, elítél, meggyűlöl, kiközösít, kitaszít

 Ne bálványozz senki élő és holt személyt sem! Különösen saját személyedet ne tartsd többre másoknál, ha kell, küzdj meg ezzel a bálvánnyal is, hogy életedben az imádat központjában mindenkor csakis az Úr Jézus Krisztus állhasson!


 Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!