2017. május 8., hétfő

Betegek gyógyúlása...3.



Milyen más oka lehet még a betegségnek?

Betegségünk jöhet bizony magától az Úr Jézus Krisztustól is. Már az Ószövetségben is azt mondja Ábrahám, Izsák és Jákób Istene Izráel fiainak a pusztai vándorlás végén, hogy:

„… emlékezzél meg az egész útról, a melyen hordozott téged az Úr, a te Istened immár negyven esztendeig a pusztában, hogy megsanyargasson és megpróbáljon téged, hogy nyilvánvaló legyen, mi van a te szívedben; vajjon megtartod-é az ő parancsolatait vagy nem? És megsanyargata téged…” (5. Móz 8, 2-3) 

„Ha pedig nem hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, hogy megtartsad és teljesítsed minden parancsolatát és rendelését, a melyeket én parancsolok ma néked: reád jőnek mind ez átkok, és megteljesednek rajtad… Átkozott lesz a te méhednek gyümölcse…Hozzád ragasztja az Úr a döghalált… Megver téged az Úr szárazbetegséggel hidegleléssel, gyulasztó és izzasztó betegséggel… és ragyával… Megver téged az Isten Égyiptomnak fekélyével, és sülylyel (vérbajjal), varral és viszketegséggel, a melyekből ki nem gyógyíttathatol. Megver téged az Úr tébolyodással, vaksággal és elme- zavarodással.”(5. Móz 28, 15, 18, 21-22, 27-28) 

Miért? Lehet vitatkozni, bosszúból, vagy azért, hogy észhez térítse szeretett népét, hogy jó útra kormányozza! Mi ez utóbbira szavazunk.

Reméljük sikerült számodra világossá tenni betegségeink okát. Bizony, mi keresztények sem szaladhatunk el földi életünk során a bűn okozta nehézségek elől, és gyakran szenvedünk a testünk gyengesége és a környezetünk károsodása okozta akár örökléssel is szerzett betegségektől. Úgy gondoljuk, ha bennünket már nem is szállhat meg az ellenség, az újjászületésünk előtti sebeket azért némelyikünknek hordoznia kell, még egészséges lélekkel is. Annak viszont, hogy Sátán kikérhet bennünket egy alapos és kiadós betegségre, bármikor ki vagyunk téve, azonban vigasztaljon bennünket a Jób történetéből levont harmadik végkövetkeztetésünk. (Helyreállítás.) És annak is ki vagyunk téve, hogy az Úr Jézus Krisztus, ha úgy látja jónak, éppen a mi érdekeink miatt, ágyba fektethet bennünket, hogy gondolkozzunk el esetleg a Számára nem kedves dolgainkon. Teheti ezt abból a célból is, hogy szánalomra indítsa környezetünket, mintegy próbaként, vagy éppen bennünket, hogy jobban átérezhessük mások ilyen irányú nehézségeit, igényeit, tehát nevelési célból. Egy-egy ilyen próbával rámutathat hitünk fogyatékosságaira is, megmutathatja nekünk, mi is lakozik a szívünkben, mikor kezdünk el lázadni, zúgolódni, mint azt olvashattuk a pusztai vándorlás végén elmondott Igékben.

Nézzük ezek után, az embereknek milyen lehetőségeik vannak a gyógyulásra!

„… tudjuk, hogy az Isten nem hallgatja meg a bűnösöket, hanem ha valaki istenfélő, és az ő akaratát cselekszi, azt hallgatja meg.” (Jn 9, 31) 

Isten a hitetlen, bűnös ember imáját tehát betegség esetén sem hallgatja meg. Ha egy hitetlen beteg, vagy annak hitetlen felesége kér Istentől gyógyulást, akkor a beteg soha nem imája miatt, hanem vagy egyszerűen a gyógyszerek hatásától, vagy az Úr Jézus kegyelméből, könyörületéből, szánalmából gyógyul meg.

Ha viszont egy keresztény megbetegszik, azonnal imádkozzon az Úr Jézus Krisztushoz, hogy gyógyítsa meg őt. Imáját hallja szerető Megváltója, és dönt. Nem az a kérdés, hogy meg tudja-e gyógyítani, hanem az, hogy meg akarja-e. Ha ugyanis a betegség éppen Őtőle van, akkor mérlegre teszi, hogy meggyógyítsa-e. Hiszen oka volt annak, hogy betegség alá vetette kedves tanítványát. Célszerű ilyenkor a Gyülekezet véneit bevonni a Jakab 5, 14-ben írottak alapján. A velük való közösség fényt deríthet olyan, addig talán még a beteg előtt is rejtett dologra, ami miatt éppen szenved, amiből meg kell tisztulnia. Ha még ezek után is beteg marad valaki, gyógyíttassa magát orvosokkal, szükség esetén feküdjön be egy kórházba, lehet, hogy éppen ez volt a célja betegségével az Úr Jézus Krisztusnak, odarendelte őt valaki betegágyához, szolgálatra. Minden hittestvérünknek azt javasoljuk, hogy betegség esetén is maradjon türelmes, ne aggodalmaskodjon, ha magában számot vetett és végképp nem találja szellemi okát a betegségének, akkor se lázadjon, mert azzal úgysem viszi előbbre dolgait. Abban viszont senki meg nem akadályozhatja, hogy imáiban ne tegyen fel kérdéseket, hiszen maga Jób is tele volt kérdésekkel, hogy miért beteg, és miért éppen ő, és odáig is eljutott, hogy álljon mostmár elé Isten, és mondja meg miért szenved, amikor ő semmi bűnt nem talál magában. Szegény nem is sejtette, hogy Sátán kérte ki őt, Isten pedig rendíthetetlenül bízott Jóbban, hogy nem hoz Őreá szégyent, és mindvégig kitart. Mint írtuk, ilyennek mi is ki vagyunk téve. Ilyen esetben is az előzőekben írottak szerint kell eljárni, a döntés az Úr Jézus Krisztus kezében van, és Ő jóakarónk, Ő szeret bennünket.

Úgy gondoljuk a gyógyítás ajándéka ma is él a keresztény tanítványok körében, viszont úgy véljük, az orvoslás előrehaladtával és sok más egyéb ok miatt az Úr Jézus Krisztus ezt az ajándékot „visszább” vette. Amíg a kezdetekben nagy szükség volt – egyéb híján – ennek működésére, ma már rendelkezésedre áll a teljes Írás, amely önmagában is alkalmas a tanításra, a feddésre, megjobbításra, és ami a legfontosabb, az Isten igazságában való nevelésre. Ha emellett még beteg is tudsz lenni – ne bánkódj fölöttébb! Jól látja helyzetedet az Úr Jézus Krisztus, és ha mindvégig alázatos tudsz maradni, akkor mindenképpen sok-sok áldásban részesülsz. Akár meg is gyógyulhatsz. Ámen.

Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!