2017. május 26., péntek

Krisztus személye



Isten szigorú, sőt bosszúálló, és az emberi bűnt kárhoztató igazságossága Krisztusban jutott legtökéletesebben kifejezésre. Meg akarta menteni a bűnösöket, de Isten igazságának tökéletességét is mély tiszteletben tartotta: épp ezért képes volt elviselni a rendkívüli szenvedéseket azért, hogy a bűnösök megváltása ne ejtsen csorbát e tökéletességen. A világ Bírájaként ő maga is szigorú ítélőbíró, nem menti fel a bűnösöket, és a gonoszokat nem hagyja büntetlenül. Mégis, mily végtelenül irgalmas a bűnösökkel szemben! Milyen csodálatos és kimondhatatlanul nagy a bűnös emberek iránti kegyelme és szeretete! Egyszerre a bűnös világ igazságos bírája, és a világ Megváltója. Megemésztő tűz a bűn számára, de világosság és élet a bűnösöknek. 

„Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt, az Isten hosszútűrésénél fogva, az ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, a ki a Jézus hitéből való.” Róm 3,25-26:

Istennek az emberi bűn ellen hozott törvényeiben megmutatkozó, változtathatatlan igazsága tehát Krisztusban vált leginkább nyilvánvalóvá. Hiszen Isten igazságosságának, és a törvényében foglalt

fenyegetések mozdíthatatlanságának legnagyobb próbája az volt, amikor a világ bűneit saját Fia vállalta magára. És e fenyegetések valóban maradéktalanul beteljesültek Krisztusban, ahogy az sem előtte, sem utána nem fordult elő, és nem is fog soha, hisz áldozata árán mások elkerülhetik. Krisztus szenvedéseivel kimutatta végtelen tiszteletét Isten igazságossága iránt. A végítéletkor pedig a cselekedetek szövetsége alapján fog ítélni, mely magába foglalja ezeket a szörnyű fenyegetéseket.

Gondja lesz arra, hogy a „törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska” se vesszen el. Semmi olyat nem tesz majd, ami a törvényekkel vagy azok beteljesülésével ellentétes lenne. Mégis mennyire értékes és nagyszerű ígérete van számunkra: ígéretek arról, hogy teljesen felszabadít minket a bűneinkért járó büntetés alól. Ígéretet tett arra, hogy megszabadít, sőt, örök életet ad. Mert Istennek valamennyi ígérete ő benne lett igenné, és ő benne lett Ámenné.


Jonathan Edwards

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!