2017. július 26., szerda

Chromium: teszt…5.




Jelenleg minden „hétköznapi” számítógép úgy épül fel, hogy egyebek mellett van benne egy „merevlemez”, ez a gép elméleti agyának az a része, amely a gép hosszú távú memóriájaként szolgál. Ezen tároljuk (a gép kikapcsolt állapotában is) azokat az adatokat, amelyeket a későbbiek során fel szeretnénk használni (például fotók, videók, dokumentumok stb.), de a gép kikapcsolt állapotában itt található maga az operációs rendszer is. (Ez utóbbi csak a gép bekapcsolása után töltődik be az átmeneti memóriába, hogy a gépet működtesse.) Ez a merevlemez a gépben csavarozással rögzítetten, gyárilag fixen kerül beépítésre, kiszerelése körülményes (bár manapság már elérhetőek a külső merevlemezek is, most azokkal nem foglalkozunk). Ez azt jelenti, hogy összes tárolt, elraktározott személyes célú adatunk a gépben (gépen) található, és ahhoz csak otthon férünk hozzá.

Ha elutazunk, akkor otthonunktól távol sajnos nem tudjuk megmutatni barátainknak a számítógépünkön tárolt kedvenc fotóinkat, nem tudjuk együtt meghallgatni kedvenc zenéinket, stb. (Nyilván léteznek ezekre különféle alternatívák, de a jelenlegi megoldások tárterületei messzemenően elmaradnak a merevlemezen tárolható adatmennyiségtől.) Tehát ha barátaink körében szeretnénk böngészni gépi könyvtárainkban, lemezgyűjteményünkben, azt kedves ismerősünk számítógépén nem tudjuk megtenni. Milyen jó lenne pedig, ha minden személyes dokumentumunk, fényképünk, zenénk, videónk, játékunk, és számos egyéb dolgunk állandóan velünk lehetne anélkül, hogy magunkkal kellene cipelnünk a számítógépünket, vagy erre a célra drága és körülményes hordozóeszközöket kellene vásárolnunk, fenntartanunk. Milyen jó lenne, ha a világ bármely pontján járva, ahol van egy bekapcsolt számítógép, egyetlen kapcsolással bármikor és pillanatok alatt hozzáférhetnénk az otthoni merevlemezünkhöz anélkül, hogy be lenne kapcsolva otthoni gépünk.

Máris eljutottunk a számítástechnikai vagy informatikai „felhő” fogalmához. A „felhő” lényege, hogy minden meglévő fájlunkat el tudjuk érni bárhonnan, bármikor és pillanatok alatt, ha adatainkat nem a saját gépünk merevlemezén tároljuk, hanem valahol máshol, akár egy ismeretlen, „nem látható” rejtett helyen, jelképesen mondjuk egy „felhőben”. Ha adatainkat „ott” tároljuk, akkor olyan esetben, amikor otthon vagyunk már eleve „oda” is töltünk fel mindent, és azokat „onnan” tudjuk a világ bármely részéről elérni anélkül, hogy az otthoni gépünk bekapcsolásával kellene törődnünk.

De mi a helyzet a programokkal? Azok jelenleg csak az otthoni gépünkön érhetők el. Így azután ha valaki megvásárolt például egy csúcs modern képszerkesztő programot, és azt feltelepítette az otthoni gépére, akkor azt a programot, legyen az bármennyire csúcs modern is, üzleti útján bizony nem tudja használni, hacsak nem viszi magával azt egy hordozható adattárolón (amely programot azután az idegenbeli gépen ismét telepítenie kell) vagy hordozható számítógépen. Milyen körülményes! De lenne megoldás, ha a programokat is feltelepíthetnénk a felhőbe! Innentől nemcsak a fájlokat, hanem a programokat is elérhetnénk a világ bármely pontjáról. A kényelmen túlmenően számolhatnánk még egy jelentős előnnyel, ez pedig a sebesség. Mivel az Interneten keresztül a programoknak csak a bemeneti adatokat kellene elküldenünk a felhőbe, és csak a kimeneti adatokat kapnánk onnan vissza, gépünkön a programok villámgyorsan futnának. Miért? Mert a köztes számítások elvégzése a távoli, csúcstechnikával üzemelő, egyidejűleg hihetetlen sok művelet elvégzésére alkalmas szerveren történne, vagyis a nálunk lévő gép processzorát (művelet-végrehajtó egységét) ezeknek a számításoknak az elvégzése egyáltalán nem terhelné. S miután az adatok küldése és fogadása szinte alig jelentene terhelést gépünk számára, a manapság egyre nagyobb és bonyolultabb programok gépigényével viszont – mint láthattuk – a továbbiakban már nem kellene lépést tartanunk, így egyrészt a feldolgozási sebesség növekedése, másrészt a fejlesztési költségek csökkenése révén hatalmas előnyhöz jutva, ugyancsak boldogok lehetnénk.

Mindez jó és szép elgondolás! Hiszen a felhő alkalmazása már ismert dolog. Van már felhő-alkalmazás külön a képeknek, zeneszámoknak, feljegyzéseknek, stb. Mindezeket több cég is kínálja már, bár egymástól függetlenül, más-más technikai színvonalon. Éppen ezek miatt napjainkra a felhő eléggé felszakadozott állapotba került. A különböző hozzáférések, felhő-alkalmazások kézben tartása nehézkessé, kaotikussá vált, sokan úgy gondolták, hogy ebből az állapotból a közeljövőben kibontakozás nem is várható. Egy világméretű cég, nevezetesen a Google viszont gondolt egy nagyot, egy forradalmian újat.

Folytatás holnap

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!