2017. július 27., csütörtök

Chromium: teszt…6.





Korábbi ígéretünknek megfelelően most térjünk vissza az operációs rendszereknél abbahagyott gondolatmenetre!

A Google jelenleg egy rendkívül ambiciózus vállalkozás, rengeteg felhő-alkalmazása van már ma is, gondoljunk a Gmail-re (webes levelezőprogram és chat), a Picasa-ra (fényképmegosztó), a Naptárra, a Dokumentumokra, stb. azaz már rendelkezésre áll, jól ismert és gyakorolt dolog részéről is a felhő-technológia. A napokban viszont bejelentették, hogy létrehozták a világ első felhő-technológián alapuló operációs rendszerét, a Chromium-ot. Ők is beszálltak tehát az operációs rendszerek harcába, csak minden eddigitől eltérő új technológiát alkalmazva, felhőn alapuló operációs rendszert hoztak létre. Megoldásukkal immáron nem csupán adatainkat tárolhatjuk a felhőben, hanem programjainkat is, és azokat a Chromium forradalmi módon a felhőben futtatja, tehermentesítve ezzel a számítógépünket.

A Chromium lényege tehát, hogy a számítógépen nem kell a továbbiakban tárolni semmit, sőt magát az operációs rendszert sikerült olyan kisméretűre készíteni, és ezáltal olyan kicsi lett a gépigénye, hogy bármely ma már régen elavultnak tekinthető számítógépre feltelepíthető, kis hardverigényénél fogva pedig villámgyors. (A Chromium operációs rendszer tulajdonképpen egy hardverek kezelésére alkalmassá tett webböngésző, ezért tud ilyen kicsi lenni). A bekapcsoló gomb megnyomásától számítva mindössze 7 másodperc alatt tökéletesen működőképes állapotba jut, nem kell a mostani néha több percet kivárni. Mivel színtisztán a felhőre épül, így minden fájl és program a Google szerverein tárolódik, csak egy webböngészőre van szükség, hogy mindezeket elérjük, így elavult gépeinken olyan programokat is futtatni tudunk majd, amelyek manapság még a csúcskategóriás számítógépeket is „megizzasztják”. Nem kell többé félévente új videokártya (az adatokat a monitor számára képpé alakító eszköz), nagyobb memória, erősebb processzor, nagyobb merevlemez háttértárolónak, hanem ugyanaz a gép akár több éven át is kiszolgálhatja még a professzionális igényeket is.

A jelenlegi operációs rendszereknél probléma a biztonság, hiszen minden egyes program külön tud csatlakozni az Internetre, ezért szükség van úgynevezett tűzfalra, amely a be- és kimenő adatforgalmat biztonságossá teszi. A hekkerek (számítógépes kalózok) és vírusok persze mindig egy lépéssel a tűzfalak előtt járnak, így örök a harc a biztonságért. A Chromium-mal mindez a múlté! Mivel itt csak egy webböngésző kapcsolódik az Internetre, így semmiféle tűzfalra nincs szükség, a programozóknak csak ezt az egy adatkapcsolatot kell megfelelően levédeni, innentől adataink teljes biztonságban vannak, hiszen ha be is törnek az otthoni gépünkre, semmit nem találnak, mert nincs is ott semmi a kis operációs rendszerünkön kívül. A Google szervereit feltörni pedig szinte kizárt, hiszen naponta adnak hozzá újabb fejlesztéseket, a világ minden részén vannak munkatársai, akik a nap 24 órájában tökéletesítik, fejlesztik, írják át a programkódot, sőt a szerverekhez fizikailag sem lehet hozzáférni, hiszen fegyveres biztonsági őrök védik, s csak magas szintű biztonsági előírások mellett lehet belépni a szerverfarmok udvarába is még az arra jogosultságot kapó karbantartóknak is, nemhogy a szerverszobákba.

Még a környezetvédőknek is próbálnak kedvezni a Google vezetői azzal, hogy a farmokat Izlandra és más sarkvidéki országokba telepítik, így a processzorok hűtése a természetes hideg levegővel valósulhat meg, nem kell légkondicionáló berendezéseket üzemeltetni, és még a szerverek áramellátását is „zöld energiából” tudják megoldani geotermikus erőművek, vízerőművek, szélerőművek, árapály erőművek segítségével.

Összegezzük tehát, hogy mit is kapunk, milyen előnyökkel számolhatunk a Chromium alkalmazásakor! Szinte bármilyen (akár elavult) számítógépre feltelepíthető, rendkívül kisméretű háttértárolóra van szüksége saját magának, villámgyorsan betöltődik, szuper biztonságos, összes adatunkhoz és programunkhoz a világ bármely részéről pillanatok alatt hozzáférhetünk, és ott folytathatjuk a munkamenetet, ahol előzőleg abbahagytuk, bármilyen nagy gépigényű programot futtathatunk, a programok futása eddig soha nem látott gyors sebességű, környezetbarát, olcsó. Kinek ne érné meg!? Hihetetlen előnyei vannak, „venni fogják, mint a cukrot”!

Csakhogy. És itt jön egy nagy de! Minden előnye mellett éppen az előnyei lesznek a felhasználók hátrányára. Ugyanis. Szépen becserkészik őket, hogy a sok és nagy lehetőségtől elvakulva önként rábízzák minden adatukat a Chromiumra. Innentől az összes olyan információ, amit eddig senkivel sem osztottak volna meg saját magukon kívül, kikerül egy harmadik félhez, mégpedig a szervereket üzemeltető céghez. A privát chat, a levelezés, a fényképek, a személyes dokumentumok, mind-mind olyan dolgok, amikhez eddig senki sem fért hozzá, most egy idegen cég gépein lesz tárolva. Ők persze majd mondják, hogy adataink szuper biztonságban vannak, senki sem férhet hozzá. De valaki mégiscsak hozzáférhet! Ők. Tehát akié az adott cég, aki a befolyása alatt tartja, az mindent birtokol, mindenkit sakkban tarthat. Csak egy döntés kérdése, hogy az adatainkat a rendőrség vagy egy különleges (CIA, KGB, GESTÁPÓ, ÁVÓ szerű meglévő, vagy a történelemből ismert, esetleg egy majdan összeálló) hivatal emberei böngészhessék, abban terrorelhárítási, bűnmegelőzési stb. indokkal, speciális keresőprogramokkal kereséseket végezhessenek, s közben hozzáférjenek barát-barátnő közötti beszélgetésekhez, privát fényképekhez, családi videókhoz, nem is folytatjuk a listát. Innentől a személyes szabadság megszűnik, mindent kontrollálni tudnak. Ha este valaki a chat-ben kiejti azt a szót, hogy bomba, már reggel (még az éjjel) felkereshetik rendőrök, különleges ügynökök, ha netán egy kocsi ellopásával dicsekszik, már le is lehet tartóztatni, ha értéktárgyakat talált, szerzett, kapott, már meg lehet adóztatni, és így tovább.

FOLYTATÁS HOLNAP

ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN AZ ÁHÍTATOK OLVASÓIN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek kedves látogatóm, érezd magad jól, és tanulj és épülj az olvasottakból: Jézus szeret téged!